Колишній генпрокурор Віктор Шокін / фото УНІАН

Колишній генеральний прокурор України Віктор Шокін заявив, що пережив отруєння ртуттю.

Як розповів Шокін в інтерв'ю ТСН, йому стало погано, коли він був в Греції після смерті брата.

"Це трапилось 10 вересня 2019 року. Це трапилось в Греції, де я перебував у особистих справах. Я там не відпочивав. Нажаль, в мене помер брат, ми його поховали, і після такої події, розумієте, не дуже хочеться відпочивати. Але хочеться побути наодинці самому з собою. В мене дуже гарні друзі в Греції. Я поїхав до них. І от 10 вересня, коли я вийшов з машини, я знепритомнів і впав. Я не пам’ятаю, що було далі, але мені потім розповідали, хто був присутній поруч, що мені дуже повезло, що це трапилось саме в цьому місці і в цей час. Це трапилось приблизно об 11:40, дуже поряд був госпіталь, швидка допомога і дуже гарні фахівці", - сказав він.

Шокін додав, що у нього було дві зупинки серця, він не міг ходити і вчився цьому заново.

"Згідно із заключенням грецької клініки, де я перебував спочатку у реанімації, в мене було дві зупинки серця. Для того, щоб мене повернути з того світу, було застосовано електрошокери для моєї реанімації. Потім я перебував вісім діб у реанімації, а згодом мене перевели до палати. Я не міг ходити, вчився там ходити заново", - розповів він.

Читайте такожУ США оприлюднили нові свідчення у справі імпічменту Трампа, отримані від соратника Джуліані

Екс-генпрокурор заявив, що його виписали 20 вересня, а 22 вересня він прибув до Києва.

"Була потреба обов’язково продовжити курс лікування, щоб повернутись до нормального життя. Мені порекомендували клініку у Відні. Коли я прибув до Відня, 9 жовтня 2019 року, потрапив до лікаря Корпана Миколи Миколайовича. І він мені розповів про Ющенка, що він дійсно брав участь у його лікуванні", - сказав Шокін.

За словами колишнього глави Генпрокуратури, його отруїли ртуттю.

"11 жовтня лікар до мене прийшов і запитав: "А ви знаєте, що у вас ртуть в організмі". У висновках зазначається, що вміст ртуті у мене в організмі – 9,7%, тобто у п’ять разів більше, ніж максимальна норма. Потім я дізнався, що способи отруєння ртуттю дуже різні - можна отруїтись і парами ртуті, і іншими шляхами. Як мені говорили знайомі у СБУ, такий спосіб отруєння дещо застарілий, але ще має місце його застосування деколи", - сказав він.

Шокін вважає, що до його отруєння "є можливість причетності Байдена".

"В мене немає явних ворогів, яких я точно знаю, що це ворог. Безумовно, одна з версій, але ця версія потребує дослідження, але є можливість причетності Байдена якимось чином до цих питань. Я звернувся офіційно до грецьких правоохоронних органів з цього питання, там є моя офіційна заява, просив їх розслідувати. Наскільки мені відомо, справа кримінальна порушена і розслідується, але це тільки моя інформація. Офіційно я ще відповіді не отримав, хоча звернувся досить давно з питання порушення кримінального провадження у зв’язку з моїм навмисним вбивством", - сказав він.

Нагадаємо, напередодні адвокат президента США Дональда Трампа Рудольф Джуліані розповів про замах на Шокіна і називав його чи не головним свідком у політичному протистоянні в США.