В Ірані пояснили, чому не можуть розшифрувати дані самописців українського Боїнга / REUTERS

Іранські фахівці не можуть самостійно витягти дані з "чорних скриньок" українського авіалайнера, помилково збитого іранськими військовими 8 січня.

Читайте такожКомісія з розслідування катастрофи "Боїнга" МАУ працює у штатному режимі – РНБО

Таку заяву в інтерв'ю NBC зробив міністр закордонних справ країни Моххамад Джавад Заріф. При цьому він заявив, що Тегеран не віддасть "скриньки" іноземному уряду.

Відео дня

За словами Заріфа, відповідно до міжнародних норм авіації, в Ірану є право очолювати розслідування катастрофи авіалайнера. Однак, за його словами, іранським фахівцям необхідно програмне забезпечення, обладнання та додаткова експертиза США або інших західних країн, щоб зняти інформацію з "чорних скриньок".

“Ми зверталися за допомогою, чому США не допомогли нам? Це гуманітарне питання. Чому вони не дали нам ПЗ? Чому вони не надали нам експертизу?", - заявив глава іранського МЗС.

Як повідомляв УНІАН, літак Міжнародних авіаліній України, що летів з Тегерана в Київ, помилково збили 8 січня – через кілька хвилин після зльоту. На борту перебувало 167 пасажирів і 9 членів екіпажу, всі загинули.

Відповідальність за трагедію взяли на себе військові Корпусу вартових ісламської революції. Іран пообіцяв ділитися з Україною деталями розслідування. Однак досі не віддав Києву бортові самописці, хоча сам не має коштів для їх декодування.