Ілюстрація / REUTERS

Україна використовує ініційоване Росією засідання Ради безпеки ООН, щоб показати, як Кремль не виконує свої зобов'язання в рамках Мінських домовленостей.

Про це заявила народна депутатка України від фракції "Слуга народу" Ірина Верещук, коментуючи заплановане на 18 лютого відкрите засідання Радбезу ООН, передає "Обозреватель".

Читайте такожУ МЗС розповіли, як відреагують на черговий "трюк російської дипломатії" в ООН

Відео дня

Як зазначила нардепка, Росія використовує свій статус у Раді безпеки ООН, щоб у чергову річницю підписання Мінських угод "показати себе миротворцями".

За словами Верещук, українська сторона повинна використовувати цю можливість, щоб показати, як Росія виконує домовленості, досягнуті 9 грудня на переговорах "нормандської четвірки".

"А також треба додати резолюцію ПАРЄ від 30 січня, де Росію позначають стороною (конфлікту на сході України. – Ред.), і де зобов'язують Росію виконати Мінські угоди. З цієї резолюції можна буде подивитися, що саме Росія, яка зобов'язувалася виконувати свою частину Мінських угод, з цього всього виконала", – зазначила "слуга народу".

"Це хороша платформа, де ми можемо про все це поговорити – і режим припинення вогню, він мав бути двосторонній, і демілітаризація, і місія ОБСЄ не має доступу, і інше по пунктах – там є про що спитати Росію", – наголосила вона .

Верещук заявила, що українська сторона використовуватиме цю платформу, щоб донести свою позицію.

"Дай Боже, щоб світова громадськість зрозуміла, хто агресор, а хто жертва агресії. Сподіваюся, що буде сильна позиція України", – сказала депутат.

При цьому вона визнала, що Києву зараз не вистачає свого постпреда в ООН.