Саме 19 лютого 1992 року Рада затвердила тризуб  малим гербом \ УНІАН

Саме 19 лютого 1992 року постановою Верховної Ради №2137-XII був затверджений один з чотирьох державних символів України – малий Державний герб у вигляді тризуба.

Читайте такожСкандал з українським тризубом: посольство вважає реакцію Лондона недостатньою

 Тризуб як державний символ України був обраний недаремно, адже він зв’язаний з нашою тисячолітньою державною, політичною i культурною історією. Центральною геральдичною фігурою герба є Тризуб Володимира Великого, князя Київського.

Зображення тризуба археологи бачили у багатьох пам’ятках культури, датованих з першого століття нашої ери. Символ відомий серед народів Сходу і Середземномор’я з найдавніших часів, в українських землях з II ст. Існує близько 30 теорій походження і значення тризуба.

За часів Київської Русі тризуб був родовими знаком Рюриковичів. Його зображення археологи знаходять на монетах та предметах побуту.

25 лютого 1918 року в Коростені Українська Центральна Рада прийняла Тризуб за офіційний герб УНР. З 22 січня 1919 року, згідно з законом про Злуку, Тризуб став використовуватися і як герб ЗУНР. Залишався він гербом гетьманської держави Павла Скоропадського, а також Директорії.

Уперше спроба конституційно оформити Тризуб як державний герб була у травні 1920 у проекті Конституції, розробленому Всеукраїнською Національною Радою, а вдруге — спеціальною Урядовою Комісією з виготовлення Конституції Української Держави 1 жовтня того ж року.