Тарас Барщовський / tbfruit.com

Компанії «Яблуневий Дар» і «Танк Транс», що належать Тарасу Барщовському, за допомогою суддів намагаються уникнути повернення банківських кредитів, які взяли майже 10 років тому. Таким висновок випливає з розслідування видання «Судовий репортер». З урахуванням відсотків сума вимог до вказаних компаній становить понад 6 млрд грн. 

У 2011-2013 роках компанії «Яблуневий Дар» і «Танк Транс» взяли кредити у «Дельта Банку» на кількадесят мільйонів євро. На початку 2015 ці компанії уклали з деякими клієнтами банку угоди про зарахування зустрічних однорідних вимог і домовилися про взаємозалік. У числі таких клієнтів була, наприклад, компанія Cargill, яка володіла 30% акцій «Дельта Банку», а також ТОВ «Інвестком», пов’язане з компанією «Фокстрот». Всього компанії Барщовського провели таких операцій на суму більше 100 млн євро.

У березні 2015 НБУ відніс «Дельта Банк» до категорії неплатоспроможних, зокрема через неповернення грошей позичальниками. Натомість «Яблуневий Дар» і «Танк Транс», посилаючись на зарахування зустрічних вимог, позивалися до суду про припинення застав та іпотек. І, всупереч будь-якій логіці, львівські суди їх задовольняли.

Відео дня

«Яблуневий Дар» намагався вивести із застави майнові права інтелектуальної власності на торговельну марку Galicia, яка оцінювалась у 49,5 млн грн. Судді Госпсуда Львівської області і колегія в апеляції стали на сторону компанії, попри наявність заборгованості по штрафних санкціях і нараховані відсотки за користування кредитом. У січні 2016 року Вищий господарський суд скасував  попередні рішення. Аналогічно у місцевих судах кредитор програвав і щодо визнання недійсними правочинів про зарахування однорідних зустрічних вимог.

Загалом станом на кінець 2019 року сума вимог банку до «Яблуневого Дару» і «Танк Трансу» перевищила 6 млрд грн. «Повернення цих грошей точно не стало б зайвим. Адже «Дельта Банк» винен державі 4 млрд грн кредиту рефінансування. Однак держава після тривалої судової тяганини передумала змагатися за ці гроші», — пише Судовий репортер.

Починаючи з грудня 2019 року, суди першої інстанції з порушеннями процедури декілька разів арештовували майно «Яблуневого Дару». Наприклад, суддя Залізничного суду Львова наклав арешт, не визначивши чіткий перелік майна та його вартість. 29 січня Яворівський райсуд Львівської області арештував майно підприємства по іншій кримінальній справі. Паралельно до суду було подано заяву про банкрутство ТОВ «Яблуневий Дар». Нагадаємо, на період банкрутства діє мораторій на задоволення вимог кредиторів.

У 2019 році журнал «Новое время» включив Тараса Барщовського у 100 найбагатших людей України. Бізнесмен зайняв 60-ту позицію, його активи оцінили у $105 млн.