Аваков запевнив, що МВС буде діяти винятково у правовому полі / Фото: НАБУ

Народний депутат України Олександр Дубінський і адвокат Тетяна Костіна передали міністру внутрішніх справ Арсену Авакову матеріали щодо фактів можливого стеження в Україні за посадовцями США.

Про це повідомляє прес-служба МВС.

Читайте такожАмериканські слідчі допитали співробітників посольства США в Києві у справі стеження за Йованович - ЗМІ

Відео дня

Вказується, що Національна поліція України реагуватиме на будь-які протиправні дії на території України проти американських високопосадовців. Це стосується як звичайних громадян США, так і посадовців американських державних органів і дипломатів.

У МВС нагадують, що Головним слідчим управлінням Національної поліції здійснюється досудове розслідування в окремому кримінальному провадженні, розпочатому за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.163 КК України. Всі надані матеріали долучені до матеріалів цього кримінального провадження.

Аваков запевнив, що МВС буде діяти винятково у правовому полі, спільно з відповідними правоохоронними органам США, забезпечуючи невтручання у внутрішньополітичні процеси у США, розуміючи всю важливість цієї теми для україно-американських відносин.

Зазначається, що хід цього розслідування перебуває під особливим контролем керівництва МВС.

Як повідомляв УНІАН, 16 січня Національна поліція розпочала кримінальні провадження після публікації Комітетом з розвідки Палати представників США матеріалів про те, що під час каденції в Україні за послом США Марі Йованович начебто здійснювалося незаконне стеження та можливе втручання у роботу її електронних гаджетів приватними особами на замовлення громадян США.

У МВС взяли до відома матеріали, опубліковані 14 січня слідчими Палати представників Конгресу США про можливе незаконне стеження на території України за колишнім послом Йованович.

У відомстві наголосили, що Україна не може залишити без уваги такі незаконні дії на своїй території.

16 січня в МВС повідомили, що Національна поліція розпочала кримінальні провадження за такими статтями Кримінального кодексу: порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної чи іншої кореспонденції, та незаконне збирання, зберігання, використання конфіденційної інформації про особу, порушення недоторканості приватного життя.