14 січня слідчі Конгресу заявили про можливе незаконне стеження за Марі Йованович /  УНІАН

Національна поліція України розпочала кримінальні провадження після публікації Комітетом з розвідки Палати представників США матеріалів про те, що під час каденції в Україні за послом США Марі Йованович начебто здійснювалося незаконне стеження та можливе втручання у роботу її електронних гаджетів приватними особами на замовлення громадян США.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу заявив заступник директора Департаменту міжнародного співробітництва та європейської інтеграції МВС України Денис Ленець.

«МВС України, відповідно до вимог міжнародного та національного законодавства, гарантує захист, безпеку та недоторканність дипломатів будь-якої іноземної держави на території України, в тому числі представників дипломатичного корпусу Сполучених Штатів Америки», - зазначив він.

Відео дня

Читайте такожКонгрес США опублікував листування людини Джуліані з Аваковим, Луценком і Бакановим (відео)

У МВС взяли до відома матеріали, опубліковані 14 січня, слідчими Палати представників Конгресу США про можливе незаконне стеження на території України за колишнім послом США в Україні Марі Йованович.

«Як відомо, Комітет з розвідки Палати Представників опублікував нотатки та інші документи про те, що під час каденції в Україні посла США Марі Йованович за нею начебто здійснювалося незаконне стеження та можливе втручання у роботу її електронних гаджетів приватними особами на замовлення громадян США», - зазначив Ленець.

Він наголосив, що позиція України полягає у тому, що не втручатися у внутрішньополітичні справи США. Однак, додав Ленець, у опублікованих записах міститься факт можливого порушення законодавства України та Віденської конвенції про дипломатичні зносини, яка захищає права дипломата на території іншої держави.

Він наголосив, що Україна не може залишити без уваги такі незаконні дії на своїй території.

Після аналізу цих матеріалів, Національна поліція України за фактом їх публікації розпочала кримінальні провадження за ч. 2 ст. 163 (Порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної чи іншої кореспонденції ) та ч. 1 ст. 182 (Незаконне збирання, зберігання, використання конфіденційної інформації про особу, порушення недоторканності приватного життя) Кримінального кодексу України.

«Наша мета - оперативно-слідчим шляхом перевірити, чи дійсно був факт порушення українського та міжнародного законодавств. Тоді повинно бути відповідне реагування. Або ж це була просто бравада та фейк у неформальній бесіді двох громадян США», - пояснили в МВС.

Окрім цього, відповідно до Меморандуму про взаємне співробітництво та обмін інформацією між МВС України та ФБР США, підписаного міністром внутрішніх справ України Арсеном Аваковим та директором Федерального бюро розслідувань Крістофером Реєм у квітні 2018 року, МВС звернулося до ФБР з проханням надати усі матеріали та інформацію про осіб, які можуть бути причетні до цього можливого кримінального правопорушення.

За словами Ленця, відповідно до міжнародних правових механізмів, глава МВС України Аваков запропонував американській стороні взяти участь у такому розслідуванні. «Україна очікує від Сполучених Штатів Америки реакції на звернення та розраховує на співробітництво», - резюмував він.

Як відомо, глава комітету із закордонних справ Палати представників США Еліот Енгель заявив, що повідомлення, які опублікували в рамках справи про імпічмент Дональда Трампа, свідчать про те, що за екс-послом США в Україні Йованович стежили до того, як її звільнили.