Володимир Путін / REUTERS

Історик Станіслав Кульчицький назвав недоречною тезу про Другу світову війну, озвучену президентом РФ Володимиром Путіним в інтерв'ю ТАСС.

За його словами, головний посил глави РФ звучить так: "У нас хочуть відібрати Перемогу". Висловлювання Путіна історик прокоментував у блозі на «Обозревателі».

Читайте також"Держдума почне літочислення від різдва Путіна": в мережі жартують над "обнуленням" термінів президента РФ

Відео дня

"Фактично 75-річчя Перемоги приватизується сучасною Росією. Але не слід забувати, що війна була світовою, що вона велася на різних континентах, не тільки в Європі. Зусилля, які доклала радянська армія, були, звісно, дуже великими, але тільки на європейському театрі військових дій", – підкреслив він.

"Перемога була спільним досягненням всієї антигітлерівської коаліції. Випинання ролі Росії зрозуміло з точки зору Путіна, але це недоречно", – переконаний історик.

Кульчицький також не погодився з висловлюванням Путіна про те, що Йосип Сталін "не заплямував себе прямими контактами" з Адольфом Гітлером, і що немає жодного документа, на якому були присутні б підписи обох диктаторів.

"Але ж за Ріббентропом стояв Гітлер, а за Молотовим – Сталін. І підписи на пакті Ріббентропа-Молотова – це фактично змова між Сталіним і Гітлером про поділ Польщі. Поділ Польщі зумовив початок Другої світової війни", – нагадав історик.