Павло Клімкін / REUTERS

Колишній міністр закордонних справ України Павло Клімкін прокоментував документ, підписаний учасниками Тристоронньої контактної групи в Мінську, у тому числі - бойовиками "ЛДНР".

"По-перше, це дуже великий крок у сторону Росії та її "хотєлок". Текст написаний так, що формально-юридичне визнання там відсутнє, але фактично це визнання суб’єктності окупаційних адміністрацій. Саме так це зараз розганяє Росія, але, що набагато важливіше, саме так це сприйняте багатьма на Заході. Хто б Вам що не говорив, але до цього в юридичному полі для України єдиною легітимною владою на тих територіях була і залишається та, що обрана у 2010 році. З цього ми завжди виходили", - написав екс-чиновник.

Також Клімкін зауважує, що де-факто так звана "рада", створена за підсумками переговорів, стає формальним органом. Також це, на його думку, створює та зміцнює логіку "внутрішнього конфлікту" в Україні, а РФ відводить роль посередника - на кшталт Німеччини та Франції.

Відео дня

Читайте такожДепутатів. які висловили протест проти фіксації статусу ОРДЛО, викликали в ОП – нардеп

"Ну і по-четверте, хто заважатиме Росії "покласти" ТКГ і залишити реально працюючою тільки цю "раду"? Відповідь очевидна. А головне скажіть мені, яка додана вартість для України від створення цієї структури? Для Росії - очевидна. Що ця структура може робити краще, ніж попередня? Правильно - нічого, крім як вести прямі переговори, ну хай це й називається консультаціями", - вважає екс-голова МЗС.

Клімкін прогнозує, що Німеччина та Франція не будуть суперечити цьому, "бо їм корисно, щоб ми взяли проблему Донбасу на себе".

"Чи означає це, що тепер все піде виключно за російським сценарієм? Це питання насправді ключове і залежить від Володимира Зеленського. Досягнення домовленостей це одне, а їх виконання - інше. Домовленості та їхнє виконання - дві, як кажуть в Одесі, великі різниці", - резюмував дипломат.

Читайте такожКучма в Мінську прямо порушив Конституцію - журналіст про підписаний спільно з бойовиками документ

Як повідомляв УНІАН, на засіданні Тристоронньої контактної групи з участю голови ОПУ Андрія Єрмака і заступника глави Адміністрації Путіна Дмитра Козака було домовлено про створення у складі групи консультативної ради з політичних питань.

Сьогодні кілька народних депутатів з партії "Слуга народу" виступили зі спільною заявою щодо необхідності дотримання принципових позицій у переговорах з Російською Федерацією.