Депутати вимагають інформувати їх про підходи та стан переговорів з РФ / фото УНІАН

Кілька народних депутатів з партії "Слуга народу" виступили зі спільною заявою щодо необхідності дотримання принципових позицій у переговорах з Російською Федерацією.

Текст заяви на своїх сторінках у Facebook розмістили зокрема депутати від "Слуги народу" Олександр Ткаченко, Богдан Яременко, Єгор Чернєв та Микита Потураєв.

«Поділяємо стурбованість громадськості триваючими заявами різних посадових осіб щодо можливості відновлення постачання води до окупованої Автономної Республіки Крим; неприйнятними заявами про те, що на сході України відбувається внутрішній конфлікт та ін. Не можемо також не помітити схвалене представниками України в рамках Тристоронньої контактної групи рішення про створення Консультативної ради в рамках політичної підгрупи Тристоронньої контактної групи», - йдеться у заяві.

Відео дня

Нардепи наголошують, що тривогу викликає той факт, що до утворюваної Консультативної ради увійдуть на рівних правах представники України та окремих районів Донецької та Луганської областей України як сторони консультацій.

Читайте такожРішення щодо Консультативної ради не створює правового поля для визнання бойовиків - Єрмак

«Відповідно до законодавства України на тимчасово окупованій території України, узурпувавши виконання владних функцій, діють окупаційні органи влади Російської Федерації. Відтак, українське законодавство унеможливлює визнання в будь-якій формі будь-яких органів влади так званих ЛНР, ДНР, ОРДЛО і таке ін. Усі переговори щодо забезпечення прав та інтересів громадян України, а також щодо припинення збройної агресії повинні вестись винятково з Російською Федерацією та її представниками. Легітимність представників так званих ОРДЛО може бути визнана лише в тому разі, якщо вони призначені законними представниками України чи законними органами влади нашої держави», - наголошується в заяві. 

У зв’язку з цим народні депутати від «Слуги народу» звернулись до президента України Володимира Зеленського щодо необхідності доручення представникам України в ТКГ та усім переговірникам України «повернутися в рамки законодавства України та не допустити реалізації оприлюднених рішень щодо створення Консультативної групи у спосіб і формах, які не знаходять підтримку народу України, протирічать діючому законодавству держави та національним інтересам».

«Також закликаємо президента України Володимира Зеленського зобов’язати делегацію України на переговорах з Російською Федерацією проводити на регулярній основі консультації та інформувати Верховну Раду України щодо підходів та стану переговорів», - йдеться у заяві.

Пізніше звернення підтримали також Гео Лерос, Анастасія Красносільська, Дмитро Гурін, Віталій Безгін, Олександр Алексійчук, Анна Бондар, Андрій Герус, Дмитро Гурін, Андрій Жупанін, Дмитро Кисилевський, Сергій Кузьміних, Олександр Мариковський, Марія Мезенцева, Галина Михайлюк, Олексій Мовчан, Андрій Мотовіловець, Дмитро Наталуха, Вікторія Подгорна, В'ячеслав Рубльов, Олександр Ткаченко, Ігор Фріс, Дмитро Чорний, Олена Шуляк, Іван Юнаков, Богдан Яременко та Єлизавета Ясько.

Як повідомляв УНІАН, на засіданні Тристоронньої контактної групи з участю голови ОПУ Андрія Єрмака і заступника глави Адміністрації Путіна Дмитра Козака було домовлено про створення у складі групи консультативної ради з політичних питань.