Законом передбачається три моделі вивчення української мови в школах president.gov.ua

В Україні почав діяти закон про середню освіту.

Читайте такожЗеленський підписав закон про повну загальну середню освіту

Закон гарантує зарахування дітей в початкову школу без будь-яких конкурсів, при цьому заклад має бути територіально доступним для дітей незалежно від їхнього соціального статусу чи місця народження.

Відео дня

Діти на тривалому стаціонарному лікуванні отримають право отримувати освіту в медустановах. Для роботи за індивідуальним графіком учень та/або його батьки повинні будуть звернутися з заявою до школи. Під це створюється індивідуальний навчальний план, який будуть писати разом педагоги, батьки і учень, схвалювати - педрада і буде затверджувати директор, передає 112.ua.

Для підтвердження знань з предметів, які проводяться поза школою, проводиться звичайне річне оцінювання або ДПА.

Новий закон передбачає три адаптаційних цикли навчання – 1-2-й класи, 5-6-й класи та 10-й клас.

Передбачається три моделі вивчення української мови в школах.

Перша модель передбачена для корінних народів України, які не проживають у своєму мовному середовищі і які не мають держави, яка б цю мову захищала і розвивала. Насамперед йдеться про кримських татар. Для них у першу модель закладено навчання мовою корінного народу з 1-го по 11-й (12-й) клас поряд з ґрунтовним вивченням української мови.

Друга модель – для шкіл з навчанням мовою національних меншин, мови яких належать до мов ЄС. У залежності від мовної групи і мовного середовища проживання використання цієї моделі може бути різним, але основні такі:

материнською мовою, поряд з вивченням державної, вони будуть вчитися в початковій школі;

у 5-му класі не менше 20% річного обсягу навчального часу повинно викладатися українською з поступовим збільшенням об'єму, щоб в 9-му класі досягти позначки не менше 40% предметів, які вивчаються державною мовою;

зі старшої школи не менш ніж 60% річного обсягу навчального часу в цих закладах повинно читатися державною мовою.

Третя модель буде працювати для інших національних громад України. Вона стосується нацменшин, мова яких належить до однієї з українською мовної сім'ї, які проживають переважно в середовищі власної мови (російська мова). Там початкова школа також буде мовою меншини поряд з вивченням української, а з 5-го класу не менше 80% навчального часу буде читатися державною мовою.

Щодо роботи вчителів. Перший рік роботи молодий вчитель буде проходити педагогічну інтернатуру. В її рамках отримає наставника, який буде зобов'язаний надавати консультації молодому спеціалісту і допомагати йому стати успішним учителем. Наставник буде отримувати додатковий 20-відсоткову надбавку.

Вчителем може стати людина з будь-якою освітою, а не тільки з педагогічною.

Також документом передбачається, що обов'язкове переведення вчителів-пенсіонерів на термінові контракти повинен відбутися до 1 липня 2020 року.

Як повідомляв УНІАН, закон про середню освіту Верховна Рада ухвалила 16 січня 2020 року.