МЗС Росії / фото REUTERS

У Міністерстві закордонних справ Росії у зв'язку з ухваленням в Україні закону про повну загальну середню освіту знову заявили «про насильницьку українізацію».

Як передає власний кореспондент УНІАН в РФ, про це йдеться в коментарі МЗС Росії.

«Всупереч висновку Венеціанської комісії при підготовці закону українською владою не були проведені консультації з представниками національностей, які проживають на Україні. Таким чином, офіційний Київ продовжує йти шляхом насильницької українізації, асиміляції неукраїномовного населення в порушення Конституції країни і зобов'язань у сфері захисту прав людини і національних меншин», - йдеться в коментарі.

Відео дня

У МЗС РФ вважають, що «російська мова в Україні і далі зазнає подвійної дискримінації».

Читайте такожВерховна Рада ухвалила закон про повну загальну середню освіту

У російському зовнішньополітичному відомстві не задоволені тим, що російськомовні діти матимуть право навчатися рідною мовою до 5 класу, а потім не менше 80% навчання має відбуватись державною мовою - українською.

У зв'язку з цим в Міністерстві закордонних справ Росії закликали міжнародні правозахисні інститути ООН, ОБСЄ і Ради Європи «дати адекватну оцінку діям української влади».

Раніше президент Росії Володимир Путін заявляв, що РФ окупувала Крим і частину Донбасу в зв'язку із «захистом російськомовних» у цих регіонах України.

Як повідомляв УНІАН, 16 січня Верховна Рада ухвалила закон про повну загальну середню освіту.

У Міністерстві освіти і науки запевнили, що мовні положення нового закону були написані за результатами численних консультацій з представниками нацменшин і за результатами рекомендацій Венеціанської комісії.

У МОН повідомили, що законом передбачено три моделі вивчення української мови в школах.

Зокрема, третя модель стосується нацменшин, мова яких відноситься до однієї з української мовної сім'ї, а також які проживають переважно в середовищі власної мови (російська мова). Відповідно до цієї моделі, в початковій школі предмети викладатимуть мовою своєї національної меншини разом з вивченням української, а з 5 класу такі діти навчатимуться державною мовою не менше 80% часу річного обсягу навчального часу.