/ Фото УНІАН

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив на брифінгу міністр юстиції Павло Петренко.

“Я підписав накази, правовим наслідком яких є те, що ця політична сила та інші комуністичні партії з сьогоднішнього дня не можуть бути суб'єктом виборчого процесу і не можуть брати участі у місцевих, загальнодержавних і президентських виборах”, - сказав міністр.

Читайте такожТри партії можуть не допустити до виборів через закон про заборону пропаганди та символіки комуністів

Відео дня

Відповідаючи на запитання, чи скасована реєстрація КПУ та інших комуністичних партій, Петренко зазначив, що, згідно із законом про декомунізацію, КПУ втрачає статус учасника виборчого процесу.

За словами міністра, КПУ залишається в статусі юридичної особи до моменту, поки суд не скасує реєстрацію. “Тобто це вже технічне питання”, - додав він.

Петренко наголосив, що після ухвалення законів про декомунізацію Міністерство юстиції сформувало незалежну комісію, яка проводила перевірку на відповідність трьох комуністичних партій в України — КПУ, Компартії (оновленої) та Комуністичної партії України робітників і селян. “На підставі роботи комісії були схвалені висновки, які відповідно до закону були подані Міністерству юстиції для ухвалення кінцевого рішення», - сказав міністр.

“Я підписав три накази, які визнають, що компартії України у своїй діяльності, найменуванні, в символіці, в статуті, в програмі не відповідають вимогам ч.2 ст.3 закону “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режимів в Україні і заборона пропаганди їх символіки”, - зауважив Петренко.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 24 липня, секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов назвав позбавлення Комуністичної партії України та інших комуністичних партій права бути суб'єктом політичних і виборчих процесів актом історичної справедливості.

Раніше лідер КПУ Петро Симоненко заявляв деяким ЗМІ, що Комуністична партія візьме участь у місцевих виборах, які пройдуть 25 жовтня.

"Комуністична партія України існує і буде існувати. Тому ми, звісно, готові, у нас є концептуальна і затверджена стратегія участі Компартії в (місцевих) виборах", - сказав Симоненко і додав, що КПУ має намір висувати своїх кандидатів на мажоритарних округах у разі, якщо партію заборонить суд.