Народний депутат, міністр палива та енергетики опозиційного уряду України Юрій БОЙКО вважає, що уряду необхідно відходити від концепції закупівлі середньоазіатського газу.

Про це УНІАН повідомили в прес-службі народного депутата.

«Прив`язка до середньоазіатського газу була вигідна, коли він (середньоазіатський газ - УНІАН) був дешевшим, ніж російський. А сьогодні у нас ситуація змінилася, й прив`язуватися до туркменського або казахського, або узбецького газу не вигідно, оскільки ми не можемо підвищувати транзитну ставку у себе в країні, тому що такою ж відповідь буде з боку середньоазіатських партнерів. Від цієї теорії - закупівлі середньоазіатського газу - нам потрібно відходити», - сказав він.

Відео дня

При цьому Ю.БОЙКО додав, що «в такому разі аргументом переговорів стає й питання ставки транзиту вже російського газу по нашій території, й питання газових сховищ, й питання вартості російського газу. В такому разі немає жорсткої прив`язки до транзиту середньоазіатського газу (2080 км) в нашу країну».

Ю.БОЙКО зазначив, що сьогодні вигідніше закуповувати російський газ без прив`язки до його постачальника.

Також Ю.БОЙКО прокоментував візит голови Правління ВАТ «Газпром» Олексія МІЛЛЕРА до України.

«Головне, що ми одержали в ході візиту - це те, що нашу країну починають готувати до різкого підвищення ціни на газ, і зрозуміло, що якщо не були названі ніякі цифри, то ситуація серйозна», - сказав він.

«Нашу країну готують до різкого подорожчання вхідної ціни на газ на українському кордоні, й ціна в розмірі 179,5 доларів за тис. кубометрів, яку уряд Віктора ЯНУКОВИЧА залишив нинішньому уряду, це буде приємним спогадом після того, як буде підвищена ціна наступного року. В цій ситуації необхідно відходити від розгляду ціни середньоазіатського газу взагалі», - вважає Ю.БОЙКО.