Кабінет Міністрів України пропонує встановити пільги сміттєпереробним підприємствам, які працюють за технологіями глибокої переробки для отримання вторинної сировини.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу повідомила прем`єр-міністр України Юлія ТИМОШЕНКО.

За її словами, це положення передбачене концепцією функціонування полігонів побутових відходів і могильників, затвердженою сьогодні на засіданні Кабміну, і воно стане основою відповідного законопроекту, який Кабмін планує розробити до 1 вересня поточного року.

Відео дня

Крім того, зазначила вона, концепція повністю забороняє на території України перероблення сміття методом спалювання.

«Буде заборонено спалювання сміття. У багатьох країнах світу спалювання сміття вже давно заборонене, оскільки воно більше екологічної шкоди завдає, ніж самі сміттєві звалища», - сказала прем`єр.

У цьому контексті Ю.ТИМОШЕНКО додала, що уряд на своєму сьогоднішньому засіданні прийняв рішення за рахунок коштів держбюджету встановити контрольно-дозиметричні станції біля звалищ на Західній Україні, біля яких унаслідок повені можливе часткове забруднення і отруєння підземних ґрунтових вод.

Прем’єр також зазначила, що щотижневий контроль за хімічними показниками води в цих районах буде покладено на місцеві органи влади. У разі виявлення непридатності води для побутових потреб населення за рахунок державних коштів цих районів буде організоване централізоване підвезення питної води.