Ілюстрація REUTERS

Україна має свідчення того, що остання кібератака була організована Російською Федерацією. Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив президент України Петро Порошенко під час спільної з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом прес-конференції сьогодні в Києві.

"Кібератаки – це ключовий елемент гібридної війни, і зараз ми маємо свідчення того, що остання кібератака також була організована РФ", - сказав Порошенко.

Читайте такожМасштабна хакерська атака в Україні: хто потрапив "під удар" (список)

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, 27 червня українські банки, енергетичні компанії, державні інтернет-ресурси й локальні мережі, а також низка медіазазнали найбільшої хакерської атаки, яка розповсюджує вірус Petya.A, що блокує роботу комп'ютерних систем.

Згідно з даними Нацполіції, за дві доби 1508 юридичних і фізичних осіб подали скарги до кіберполіції про блокування комп'ютерів вірусом Petya.A., який шифрує дані на комп'ютері і вимагає викуп.

Також вірус поширився у багатьох інших країнах.

4 липня українська поліція конфіскувала сервери компанії із розроблення бухгалтерського програмного забезпечення M.E.Doc за підозрою у розповсюдженні вірусу Petya.A.

Того ж дня міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що правоохоронці запобігли другому етапу кібератаки Petya.А «з очевидними джерелами з Російської Федерації».