Роман БЕЗСМЕРТНИЙ
Президент України Віктор ЮЩЕНКО під час робочої поїздки на Вінниччину проведе розширену нараду із сільськими та селищними головами щодо розвитку сільських територій.

Як повідомили УНІАН у прес-службі Президента України, про це повідомив заступник глави Секретаріату Президента України Роман БЕЗСМЕРТНИЙ.

«У Вінницькій області, як у дзеркалі, відображено основні негативні чинники, що стримують розвиток сільських територій країни. Це, в першу чергу, брак фінансування та реальних повноважень місцевого самоврядування, зокрема важелів впливу на діяльність господарюючих суб`єктів. Останні знаходяться за межами населених пунктів і не беруть участі у відповідних програмах соціального розвитку», - сказав Р.БЕЗСМЕРТНИЙ.

Відео дня

Він зауважив, що на більшості сільських територій склалася критична ситуація із занепадом доріг, освітлення, зв`язку, інших об’єктів інфраструктури.

«Практично зупинено соціальні програми для села, на реалізацію яких Президент поклав роки діяльності. Йдеться про створення ФАПів та амбулаторій у кожному селі, функціонування закладів шкільної освіти та дошкільного виховання, надання допомоги сільським пенсіонерам та повернення у село молодих спеціалістів», - заступник глави Секретаріату.

Р.БЕЗСМЕРТНИЙ наголосив, що без невідкладних радикальних заходів уряду за два-три роки системи сільської освіти, медицини, соціального захисту втратять останні ознаки життєздатності. Така ж критична ситуація, за його словами, з цілими галузями сільського господарства.

«Масова відсутність відповідних спеціалістів - ветеринарів, агрономів, зоотехників - ставить відповідні галузі на межу знищення. А ключовою проблемою, яка блокує розвиток аграрного сектору, є відсутність належного врегулювання земельних відносин», - зазначив він.

«Президент розраховує, що згадана антикризова нарада дозволить окреслити механізми розв`язання ключових проблем сільських територій, зокрема збалансувати міжбюджетні відносини, зміцнити бюджети територіальних громад, підвищити самодостатність та впливовість місцевих громад», - заступник голови Секретаріату Президента.