Президент аналітичного центру “Відкрита політика” Ігор ЖДАНОВ прогнозує, що найближчим часом буде призначена дата президентських виборів.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав сьогодні на засіданні круглого столу у Києві.

Політолог вважає, що, швидше за все, вибори будуть призначені на 17 січня. “Думаю, що вже не буде політичних ігор навколо дати виборів”, - сказав він.

Відео дня

За словами І.ЖДАНОВА, після президентських виборів, якщо дата буде призначена на 17 січня і не буде судових позовів щодо легітимності перемоги того чи іншого кандидата, у березні відбудеться інавгурація майбутнього Президента.

На думку І.ЖДАНОВА, після того, як новий Президент вступить на посаду, він буде намагатися створити пропрезидентську більшість у парламенті, або, якщо це не вдасться, намагатиметься розпустити парламент.

На думку політолога, все одно доведеться міняти Конституцію і створювати стійку більшість у Верховній Раді, яка буде підтримувати дії уряду по боротьбі зі світовою економічною кризою. “Ті проблеми, які сьогодні постали перед нами, вони нікуди не подінуться, їх потрібно буде вирішувати”, - сказав він.

Коментуючи наміри створити широку коаліцію, І.ЖДАНОВ зазначив, що основна причина, яка призвела до зриву переговорів, – це недовіра між провідними політичними гравцями. “Тому і в такому кулуарному режимі проходили переговори про створення коаліції, і була порушена технологічна лінія створення таких об’єднань”, - додав він.

І.ЖДАНОВ вважає, що політичні сили, які брали участь у переговорному процесі про створення коаліції, мали винести “урок прозорості”. “І суспільство, і політичні сили дозріли до того, що переговори, які є визначальними для долі країни, повинні відбуватися у більш відкритому форматі”, - сказав він.

За словами І.ЖДАНОВА, вся дискусія була перетягнута в конституційну площину. “Офіційного проекту ми не бачили, а той проект, який був опублікований у ЗМІ, я думаю, що це один з проектів, які обговорювалися, він був неприйнятний для внесення у парламент, мав системні недоліки і стосовно продовження терміну повноважень парламенту, і стосовно обмеження повноважень нині діючого Президента”, - додав він.

Водночас І.ЖДАНОВ вважає, що саму спробу об’єднання треба вітати. “Я і зараз переконаний, що це шанс на стабілізацію політичної системи в Україні”, - сказав він.

Політолог також вважає, що політичні сили, які брали участь у переговорах по створенню широкої коаліції, мають зрозуміти, що Конституцію не можна “продавити нахрапом”, вона має пройти широке суспільне та експертне обговорення.