Президент Єврокомісії Жозе Мануель БАРРОЗУ заявляє, що для багатьох європейців “чорна сторінка” історії, що розпочалась з Другою світовою війною, завершилась лише з падінням комуністичних режимів.

Про це йдеться у переданому агентству УНІАН листі Ж.БАРРОЗУ на ім’я прем’єр-міністра Польщі Дональда ТУСКА (сьогодні у Гданську проходять заходи до 70-річчя початку Другої світової війни – УНІАН).

“Цьогорічне відзначення має особливе значення, адже воно співпало з 20-річчям падіння “залізної завіси” і 5-річчям історичного розширення ЄС на Схід. Це служить слушним нагадуванням, що для багатьох європейців “чорна сторінка”, відкрита 70 років тому з бомбардуванням Вестерплатте, реально закрилася лише з падінням комуністичних диктатур та воз’єднанням Європи через десятки років”, - зазначає Президент Єврокомісії.

Відео дня

У своєму листі він висловив жаль з приводу того, що не може особисто взяти участь у сьогоднішніх урочистостях, і наголосив на тому, що самі урочистості є не лише даниною загиблим за свободу, але й свідчать про прагнення не забути жертв Другої світової війни.

Ж.БАРРОЗУ також наголосив на тому, що відзначення 70-річчя з дня початку війни нагадує і про те, наскільки дорогоцінними для Європи є її досягнення, зроблені за останні роки.

“Сьогодні виглядає цілком нормально, що поляк, колишній прем’єр-міністр Іржі БУЗЕК очолює Європарламент. Цілком нормально, що колишні вороги сидять один поруч з іншим у європейських інституціях, об’єднані дружбою, і допомагають у будівництві сильної Європи, що базується на мирі, добробуті та верховенстві права”, - зазначає Президент Єврокомісії.