Організатори «Дня Гніву» закликають владу Москви узгодити проведення акції, запланованої на 12 жовтня.

Як повідомив УНІАН координатор Московської Ради і руху «Лівий Фронт» Сергій УДАЛЬЦОВ, організатори загальноміської акції «День Гніву» отримали офіційну письмову відмову Уряду Москви в узгодженні проведення мітингу біля пам`ятника Юрію Долгорукому напроти Мерії Москви (вул. Тверська, 13).

У листі, підписаному заступником начальника управління координації діяльності із забезпечення безпеки Уряду Москви В.ОЛЕЙНИКОМ, зазначається, що «пам`ятник Юрію Долгорукому є історичним і культурним об`єктом», тому проведення біля нього масової акції неможливе, оскільки це може завдати пам`ятнику шкоди. Вже традиційно організаторам запропоновано перенести акцію на Болотну площу, набережну Тараса Шевченка або до метро «Вулиця 1905 року», повідомив С.УДАЛЬЦОВ

Відео дня

Організатори «Дня Гніву» вважають відповідь Уряду Москви незаконною й неаргументованою. На їхню думку, в існує застосування подвійних стандартів при трактуванні законодавства, оскільки біля пам`ятника Ю.Долгорукому регулярно проводяться масові мітинги й концерти (в День міста, 1 травня, 7 листопада та в інші дні) за участю партії «Єдина Росія» й московського керівництва. У зв`язку з цим організатори «Дня Гніву» мають намір подати чергову скаргу до Тверського суду Москви.

«Таким чином, стало очевидно, що й після відставки Мера Москви Юрія ЛУЖКОВА влада продовжує антиконституційну практику заборони мирних акцій протесту.

«День Гніву» 12 жовтня може стати першим мітингом опозиції, який буде розігнано міліцією після зміни влади в столиці», - підкреслив С.УДАЛЬЦОВ.

Оргкомітет «Дня Гніву» закликає столичну владу не провокувати масові безпорядки в центрі Москви й узгодити проведення «Дня Гніву». Для цього організатори пропонують негайно провести переговори за участю представників Уряду Москви і ГУВС м. Москви.

За словами С.УДАЛЬЦОВА, «після відставки ЛУЖКОВА у міської та федеральної влади з`явився прекрасний шанс нормалізувати ситуацію з дотриманням у Москві конституційного права громадян на свободу слова й зборів. Якщо цей шанс не буде використаний – це буде трагічною помилкою, яка призведе до подальшого посилення конфронтації між владою та суспільством».

Як повідомляв УНІАН, черговий «День Гніву» має пройти 12 жовтня о 19.00 біля пам`ятника Ю.Долгорукому під гаслом «Повернемо собі місто! Повернемо собі вибори!». У зв`язку зі звільненням Ю.ЛУЖКОВА акцію заплановано у формі Народного Віче, де москвичі відсвяткують звільнення Москви від «лужковсько-батуринської окупації», а також висловлять свої пропозиції щодо розвитку Москви «без Лужкова».

Основні вимоги «Дня Гніву»: розслідування підсумків діяльності колишньої московської влади, притягнення Ю.ЛУЖКОВА, виконуючого обов`язки мера Москви Володимира РЕСІНА, Олени БАТУРИНОЇ та інших членів «лужковської команди» до кримінальної відповідальності; відновлення прямих виборів глав регіонів Росії, зокрема – мера Москви; розпуск нелегітимної Мосміськдуми, зміна принципів формування виборчих комісій; проведення виборів мера Москви і депутатів Мосміськдуми навесні 2011 року; суттєве розширення повноважень органів місцевого самоврядування в Москві.