Голова парламентської фракції «Реформи заради майбутнього» Ігор РИБАКОВ вважає політичний тиск на керівництво Державної митної служби та Служби безпеки України спланованою кампанією, яка має на меті зупинити боротьбу з корупцією та наведення ладу у відомствах. Про це йдеться в переданому УНІАН повідомленні прес-служби фракції. Раніше у ЗМІ заявлялося про можливе звільнення Валерія ХОРОШКОВСЬКОГО та Ігоря КАЛЄТНИКА з посад голови СБУ та голови Держмитслужби.

«Уже вкотре поширюються повідомлення про підготовлюване звільнення В.ХОРОШКОВСЬКОГО та І.КАЛЄТНІКА, - зазначив І.РИБАКОВ. - При цьому в ЗМІ посилаються на якісь документів, що нібито готуються в Адміністрації президента України. Зокрема, майже півроку тому активно обговорювався подібний «витік» про начебто підготовлені укази щодо звільнення з посад Анатолія МОГИЛЬОВА (міністра внутрішніх справ), І.КАЛЄТНІКА та Миколи ЛИТВИНА (голови Державної прикордонної служби). Проте ці прогнози так і залишилися плітками. Тепер ще й Львівська обласна рада на своїй сесії 9 березня 2011 року ухвалила звернення до президента з вимогою звільнити з посади І.КАЛЄТНІКА, однак воно не містить жодного факту порушення закону та жодного переконливого обґрунтування».

На думку І.РИБАКОВА, «єдиною причиною такої перебільшеної уваги обласних депутатів до Держмитслужби є запроваджена керівництвом ДМСУ та СБУ жорстка система управління відомствами».

Відео дня

«Десятки років по всій Україні, - цитує депутата прес-служба, - місцеві керівники створювали стійкі угруповання та налагоджували контрабандні канали (у тому числі медпрепаратів, тютюнових виробів, зброї та наркотиків), а на митницях керував місцевий криміналітет, який, стабільно отримуючи надприбутки від протиправної діяльності, забезпечив свою участь у місцевих та центральних владних структурах – як в правоохоронних, так і у виборних органах».

Коментуючи діяльність керівництва Держмитслужби, І.РИБАКОВ зазначив, що “нині у Львівській обласній раді постраждалих від наведення ладу на митниці більше, ніж деінде, адже вона переповнена колишніми митниками-контрабандистами і корупціонерами, які прикриваються мандатами депутатів облради”. “Їхнє фінансове благополуччя, сказав він, - опинилося під загрозою одразу після початку жорсткої боротьби митниці та Служби безпеки з правопорушниками на Львівській митниці”.

“Прийнявши рішення рекомендувати президенту України звільнити голову митниці, Львівська обласна рада надто явно проявила свою заінтересованість справами митниці та чітко дала зрозуміти суспільству: якщо на посаді залишиться І.КАЛЄТНІК, то деякі політичні сили (в особі їхніх лідерів), що підтримали вказане рішення, втратять джерела фінансування”, - вважає лідер фракції «Реформи заради майбутнього. - Бо й справді, чому депутати Львівської облради демонструють такий підвищений інтерес до митниці? Хіба виборці доручали депутатам втручатись в роботу органів виконавчої влади? Адже без уваги залишаються першочергові, нагальні питання життя Львівської області та її населення».

На думку І.РИБАКОВА, нині немає підстав для звільнення з посад голів СБУ та ДМСУ, “адже вони професійно виконують свої обов’язки та на гідному рівні забезпечують роботу підпорядкованих їм відомств”. «Упевнений, - заявив він, - що президент України не потребує жодних порад, рекомендацій чи звернень щодо кадрових призначень тих осіб, яких він приймав на роботу й подальшу долю яких він уповноважений вирішувати особисто».

За словами І.РИБАКОВА, тиск на керівництво Державної митної служби з боку заінтересованих політиків та посадовців “зумовлений виключно намаганням зупинити боротьбу, розгорнуту керівництвом митниці й небажанням окремих осіб втрачати давно налагоджені протиправні канали надходженні коштів”. «Контрабандно-кримінальні угруповання, - заявив він, - використовуючи своїх представників у владі та методи «чорного піару», відстоюють власні фінансові інтереси».