Народний депутат від партії «Наша Україна» Лілія ГРИГОРОВИЧ заявляє, що абсурдне «невдоволення» кримського спікера Володимира КОНСТАНТИНОВА тим, що кореспонденцію до парламенту АРК органи центральної влади направляють українською мовою, є зухвалою провокацією, антидержавною по суті.

Як повідомили УНІАН у прес-службі «Нашої України», на переконання Л.ГРИГОРОВИЧ, такі заяви В.КОНСТАНТИНОВА в першу чергу свідчать про його неосвіченість та професійну неготовність до роботи в органах місцевого самоврядування.

«Відповідно до Конституції України та, у тому числі, Конституції АРК, українська мова є державною й обов`язковим засобом спілкування при здійсненні повноважень органами державної влади та місцевого самоврядування. Тобто російська мова у роботі кримського парламенту може використовуватися лише поряд з українською, але не замість неї», - наголосила депутат.

Відео дня

«Якщо КОНСТАНТИНОВ цього не знає або свідомо ігнорує, то органи прокуратури мають йому пояснити, що невиконання законів та Конституції України є підставою для притягнення до кримінальної відповідальності», - зазначила В.ГРИГОРОВИЧ.

«У цьому разі «Наша Україна» гарантує, що, відповідно до чинного законодавства, у разі нерозуміння ним української, матеріали кримінальної справи будуть перекладені на російську», - сказала депутат.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада Криму створила робочу групу з моніторингу функціонування російської мови та інших національних мов автономної республіки у сферах освіти, культури, фармакології, нотаріаті, судочинстві, в діяльності правоохоронних органів, торгівлі, рекламі і телерадіомовленні.

Йдеться про дотримання статті 10 Конституції України і статей 10-14 Конституції Криму.

"(Дратує) те, що багато міністрів починають звертатися до нас українською мовою... Знову пішло листування (українською), знову починаємо відкатуватися назад", - сказав спікер кримського парламенту В.КОНСТАНТИНОВ 7 лютого після засідання президії ВР Криму, де була створена робоча група.

Він повідомив, що парламент Криму готує звернення про ухвалення закону про мови, яке планується розглянути на найближчому пленарному засіданні в лютому.

"Поки кіно в Сімферополі ми не дивитимемося російською мовою, нічого доброго не буде", - сказав В.КОНСТАНТИНОВ.