Представники ЛГБТ просять ЄС не йти на поступки Україні

Рада закликала ЄС не відмовлятися від вимог, висунутих Україні в рамках плану дій візової лібералізації, повідомляє «КоммерсантЪ-Україна».

Як відомо, уповноважений Верховної ради з прав людини Валерія Лутковська та кілька депутатів Верховної ради заявили про намір відвідати Брюссель для того, щоб переконати Європейську комісію звільнити Україну від зобов'язання прийняти зміни до антидискримінаційного законодавства.

За темою: Фюле: Гей- парад є одним з багатьох сигналів росту толерантності в Україні

Відео дня

У листі ЛГБТ- організацій, зокрема, йдеться, що "якщо Україна вибирає європейський напрямок розвитку, вона з самого початку повинна підкріпити його реальними справами".

"Захист прав ЛГБТ і боротьба проти гомофобії є офіційно проголошеної основою внутрішньої та зовнішньої політики ЄС. Пряма і явна заборона дискримінації за ознакою сексуальної орієнтації у трудових відносинах є мінімальною, але абсолютно імперативною вимогою законодавства ЄС. Ми закликаємо Євросоюз не підписувати угоду про лібералізацію візового режиму, поки українська влада не виконає своїх зобов'язань щодо забезпечення в країні мінімальних сучасних європейських стандартів прав людини, в тому числі і по відношенню до своїх ЛГБТ-громадян", - йдеться в листі. Представники ЛГБТ- організацій підтвердили, що і надалі будуть контролювати виконання зобов'язань, взятих на себе Україною в рамках співпраці з Європою. У парламентському комітеті з питань європейської інтеграції дане питання коментують вкрай обережно.

"Навколо цього питання дуже багато спекуляцій. Одні кажуть, що ЄС мало не намагається зруйнувати інститут сім'ї в Україні, а інші нагнітають питання щодо прав ЛГБТ, хоча в країні більш гостро стоїть тема дискримінації інвалідів або жінок. У всіх країнах такі закони приймалися дуже непросто. В першу чергу слід визнати, що в Україні існує проблема дискримінації самих різних верств населення, і вирішувати її треба комплексно, а не зосереджуватися тільки на ЛГБТ", - заявила член комітету Ірина Геращенко.