Крым / REUTERS

Міністерство закордонних справ України у зв’язку з подіями в Криму ініціювало двосторонні консультації з Росією і готове ініціювати консультації в рамках Будапештського меморандуму, якщо не отримає відповіді від РФ.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив в.о. міністра закордонних справ Андрій Дещиця сьогодні на брифінгу.

Читайте такожМосква перевіряє на бойову готовність 150 тисяч військових та 1000 танків

Відео дня

“Дипломати звернулися до РФ про проведення консультацій на рівні Міністерств закордонних справ, дипломати звернулися з проханням про телефонну розмову на рівні прем'єр-міністрів та на рівні міністрів закордонних справ. Поки що від російської сторони ми відповіді не отримали», - сказав він.

За словами Дещиці, «ми очікуємо на цю відповідь і ми готові також підняти питання про те, щоб, якщо не в двосторонньому форматі, у нас є інші механізми — проведення консультацій в рамках існуючого Будапештського меморандуму, який передбачає проведення консультацій країн-гарантів територіальної цілісності України: США, Великої Британії, Росії та України».

Читайте такожУ Севастополь приїхали депутати-єдинороси з Держдуми - ЗМІ

«Ми до цього також готові, і якщо потрібно, ми зробимо відповідні запрошення”, - підкреслив Дещиця.

Як повідомляв УНІАН, в ніч на 27 лютого невідомі із зброєю захопили будівлі Верховної Ради АРК і Ради міністрів Криму в центрі Сімферополя. За фактом захоплення цих будівель Прокуратура Криму відкрила провадження за статтею "теракт".

За інформацією прес-секретаря аеропорту Ігоря Стратілаті, в ніч на п'ятницю, 28 лютого, на територію міжнародного аеропорту "Сімферополь" увірвалося близько 50 осіб з російськими прапорами, які спробували захопити будівлю, вирішивши, що там нібито висадився "український десант", проте пізніше покинули територію аеропорту.

Читайте такожОзброєні люди з прапорами Росії покинули аеропорт Сімферополя

У аеропорту Бельбек під Севастополем на даний час перебуває більш як 300 військових з автоматами. Аеропорт не працює.

У свою чергу міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков розцінює як збройне вторгнення Росії та окупацію блокування роботи аеропорту Бельбек і перебування людей з автоматами в аеропорту "Сімферополь".