Крым / REUTERS

Як передає кореспондент УНІАН, про це на прес-конференції заявив екс-голова Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж.

Читайте такожУ Криму окупанти замінували дамбу та висунули ультиматум

“Конфлікт у Криму можна було локалізувати законними засобами, посилити позиції силових структур на півострові, особливо прикордонників. На сьогодні криза вже має інші, більші масштаби. І зрозуміло, що потрібна допомога міжнародних структур. Але і тут триває запізнення”, - сказав Маломуж.

Відео дня

Також він додав, що Росія розробляла плани щодо підпорядкування собі України ще з початку 90-х років. А максимального успіху у цій справі вона досягла за часів президентства Віктора Януковича.

“Спочатку цей сценарій не спрацював ні на початку 90-х років, ні всередині, ні в 2004 році. Не спрацював кінцево і тепер. Сценарій за президентства Януковича передбачав взяття під контроль Україну в цілому”, - сказав Маломуж.

Він зазначив, що в цьому сценарії була також задіяна і родина Януковича.

Водночас Маломуж сказав, що план повного підпорядкування України зірвався, оскільки на південному сході не відбулося масових виступів сепаратистського характеру.

Читайте такожУ Криму перебувають підрозділи сімох найбоєздатніших частин армії РФ - експерт

“Передбачалося, що за рахунок сепаратистських провокацій підніметься маса людей на їх підтримку”, - сказав Маломуж.

Також він додав, що найгострішою ситуація була на минулому тижні, коли Росія вже готова була почати повномасштабні військові дії на східних і південних кордонах України. Але такі плани не вдалися через відсутність підтримки населення південно-східних регіонів.