Випускники кримських шкіл одержали право проходити незалежне зовнішнє тестування мовою навчання.

Про це повідомив голова Верховної Ради АРК Анатолій ГРИЦЕНКО, коментуючи підсумки робочої зустрічі з прем`єр-міністром України Юлією ТИМОШЕНКО, яка відбулася в Києві 23-24 січня.

Як повідомила кореспондентові УНІАН прес-секретар кримського спікера Алла ГОРЄВА, А.ГРИЦЕНКО відзначив, що учасники зустрічі дійшли «позитивного для кримчан розв’язання проблеми, що стосується тестів українською мовою».

Відео дня

Зі свого боку Міністерство освіти і науки спростовує інформацію, що мало намір запровадити тестування українською мовою випускників шкіл з російською мовою викладання.

Про це йдеться у переданій УНІАН заяві Міносвіти щодо організованої проросійськими силами у Сімферополі акції протесту проти введення незалежного тестування випускників українською мовою.

Міністерство освіти і науки України повідомляє, що наказом міністра освіти і науки України Івана ВАКАРЧУКА від 24 січня 2008 року № 33 затверджено Порядок проведення тестування, згідно з яким тести складає Український центр оцінювання якості освіти державною мовою, а для учасників зовнішнього незалежного оцінювання, які здобували загальну середню освіту мовами національних меншин, за їх бажанням, у перехідний період (2008-2009 рр.) тести перекладаються відповідною мовою (за винятком тесту з української мови та літератури), наголошується в заяві Міністерства.

Міністерство освіти і науки України розцінює проведену у Сімферополі акцію як чергову спробу спекуляції на тему так званого «мовного питання», яка не мала під собою жодного реального підґрунтя.