Фото УНИАН

Кримські татари готові вийти на акції 17-18 травня з нагоди 70-х роковин депортації попри заборону нелегітимного голови Ради міністрів Криму Сергія Аксьонова на проведення масових заходів у регіоні до 6 червня.

Як передає кореспондент УНІАН, про це лідер кримськотатарського Меджлісу Рефат Чубаров заявив журналістам сьогодні увечері.

«Ми продовжили консультації з владою, але люди попереджають, що вони прийдуть», - сказав Чубаров.

Відео дня

Читайте такожУ Кабміні оголосили про створення Кримського дому в Києві

Разом з тим, на думку голови Меджлісу, якщо, незважаючи на заборону, масові акції все ж таки відбудуться, це може привести до трагічних наслідків для їх учасників, оскільки, як зазначив Чубаров, рівень ксенофобії серед тих, хто сьогодні управляє Кримом, значно зріс.

Лідер Меджлісу заявив, що у п'ятницю і суботу продовжить консультації з представниками влади Криму, а також правоохоронцями, додавши, що у суботу вдень відбудеться засідання Меджлісу, а до цього запланована зустріч з омбудсменом Росії. Після всіх цих зустрічей, консультацій буде вироблена позиція Меджлісу щодо дій на 17-18 травня.

«23 року у нас не було жодних проблем з проведенням акцій... Для кримських татар 18 травня - це значна частинка їхнього «я». Ми живемо з гіркотою втрати за жертвами депортації 1944 року, з гіркотою втрати за померлими у засланні», - сказав Чубаров.

Читайте такожДжемілєв: Кремль безуспішно намагається вербувати прихильників з числа кримських татар

Він зазначив, що масові заходи в Криму проходили 1 і 9 Травня, хоча на південному сході України було також неспокійно, як і сьогодні.

Крім того, Чубаров вважає, що заборона на проведення акцій до 6 червня обумовлена тим, що саме цього дня стартує традиційний для Криму фестиваль «Велике російське слово».

Чубаров зазначив, що президент Росії Володимир Путін раніше видав указ про реабілітацію людей, що постраждали в результаті репресій, в якому доручив уряду РФ сприяти органам місцевої влади в Криму в організації заходів до 70-х роковин депортації, і цей документ суперечить сьогоднішньому «указу» Аксьонова про заборону акцій.

Читайте такожПутін заявив кримським татарам, що греки прийшли до Криму раніше за них

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 16 травня, нелегітимний глава уряду Криму Аксьонов до 6 червня заборонив проведення на півострові масових заходів.

Про це мовиться в «указі» від 16 травня незаконної влади півострова, скан-копія якого розміщена на сторінці Ради міністрів Криму в Facebook.

Масові події на території Криму обмежені у зв'язку із "ситуацією на сході України" і щоб уникнути можливих провокацій і недопущення зриву курортного сезону на півострові.

Читайте такожУ будинках кримських татар масово проводять обшуки: вчора силовики побували у Джемілєва

Раніше, 15 травня, прес-служба МВС РФ по Республіці Крим повідомила, що підсилить заходи безпеки 18 травня в Сімферополі під час проведення мітингу з вшанування жертв депортації.

Довідка УНІАН. 18 травня кримські татари відзначають початок сталінської депортації кримськотатарського народу в 1944 році. Цього року виповнюється 70 років трагедії, яку кримські татари вважають геноцидом народу.