На фото реконструктор в образе сотрудника НКВД  / Фото УНИАН

До дня пам’яті жертв політичних репресій Галузевий державний архів Служби безпеки України підготував і оприлюднив архівні матеріали про добу Великого терору 1937-1938 років.

Про це УНІАН повідомили у прес-центрі Центру досліджень визвольного руху.

Читайте такожТурчинов впевнений, що спроби повернути тоталітарне минуле приречені на поразку

Відео дня

Як розповів заступник директора архіву СБУ історик Володимир Бірчак, «Великим терором» називають масові арешти та розстріли людей, що відбувалися у 1937-1938 роках в Радянському Союзі.

«Розпочата та керована Йосипом Сталіним хвиля репресій охопила не лише "контрреволюційний і антирадянський елемент", але й членів комуністичної партії, апарат безпеки і, звичайно, національні меншини СРСР», - зазначив Бірчак.

Серед колекції документів є накази наркома внутрішніх справ СРСР, інформаційні повідомлення, особисті документи, листування та фотографії репресованих.

«Ми оприлюднюємо й матеріали слідства та особисті документи працівників НКВС, що на початках були організаторами і виконавцями операцій Великого терору, а згодом стали його жертвами», - сказав Бірчак.

Також працівники архіву відібрали документи, що висвітлюють цинізм, жорстокість та нелюдські методи карально-репресивної системи СРСР. «Ми виявили, що особисті речі та одяг осіб, яких розстрілювали, забирали собі працівники НКВС, а згодом здавали їх до комісійних магазинів. Також ми віднайшли довідки про смерть заарештованих в тюремних лікарнях із діагнозами "черепно-мозкова травма" та "кровотеча внутрішніх органів", що свідчить про жорстокі побиття на допитах», - додав історик.

Читайте такожУ справі про розстріл майданівців не заарештовано жодного "беркутівця" з Донецька - голова обласного МВС

Копії цих документів архів СБУ передасть до Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили». Вже зараз вони розміщені у відкритому онлайн доступі в Електронному архіві українського визвольного руху avr.org.ua (збірка «Карателі та жертви - документи про "Великий терор" з Архіву СБУ»).