dt.ua

У зв’язку з почастішанням випадків проникнення в Україну озброєних бойовиків з території РФ, а також активізацією їх терористичної діяльності в Донецькій та Луганській областях, що становить загрозу життю і безпеці громадян України, МЗС України вкотре висловлює категоричний протест проти політики Кремля, спрямованої на військову, матеріально-технічну, економічну і фінансову підтримку терористичних організацій «ДНР» і «ЛНР».

Про це йдеться в переданому УНІАН коментарі Департаменту інформаційної політики МЗС України щодо підтримки Росією терористичної діяльності в Донецькій та Луганській областях, переданому УНІАН.

Особливе занепокоєння МЗС України викликають заяви окремих офіційних представників РФ, зокрема Рамзана Кадирова, які підтверджують наміри продовжувати практику підсилення рядів терористів відповідними російськими спецпідрозділами.

Відео дня

Читайте такожДії російських бойовиків в Україні спричинили смерть 122 людей - Генпрокуратура

Як наголошує дипломатичне відомство, бойовики з цих організацій вчиняють акти вбивства, тортур та інших видів нелюдського поводження з цивільним українським населенням, захоплюють і руйнують об’єкти інфраструктури, займаються мародерством і грабіжництвом. «Надаючи їм допомогу, російська сторона порушує зобов’язання, взяті на себе згідно з цілим комплексом міжнародних договірно-правових інструментів в галузі запобігання і протидії міжнародному тероризму, зокрема, положення Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму від 9 грудня 1999 року, Конвенції Ради Європи про запобігання тероризму від 16 травня 2005 року. Така політика також суперечить проголошеному Генеральною Асамблеєю ООН у її деклараціях від 24 жовтня 1970 року (2625 (XXV) і від 9 грудня 1994 року (49/60) та підтвердженому Радою Безпеки ООН у її резолюції 1189 (1998) від 13 серпня 1998 року принципу, згідно з яким кожна держава-член ООН зобов’язана утримуватись від організації, підбурювання, надання допомоги або участі у терористичних актах в іншій державі або від потурання організаційній діяльності в межах своєї території, спрямованій на вчинення таких актів», - наголошує МЗС.

Крім того, направлення на територію України з території Російської Федерації добре підготовлених і озброєних російських найманців не може бути кваліфіковано інакше як експорт тероризму на територію України, зазначають в дипломатичному відомстві. У сукупності з показовим проведенням маневрів Збройних Сил Російської Федерації поблизу українсько-російського державного кордону, періодичним порушенням повітряного простору України російськими літаками, мінуванням території України протипіхотними та протитанковими мінами вздовж лінії перебування окупаційних російських військ в Автономній Республіці Крим, вони становлять свідоме і грубе порушення принципів заборони застосування сили або загрози силою, невтручання у внутрішні справи та поваги до територіального суверенітету, встановлених Статутом ООН.

Читайте такожБлизько 4,5 тисяч російських та чеченських найманців залишаються на сході України - активіст

«Вимагаємо від Російської Федерації невідкладно припинити організацію терористичної діяльності, підбурювання і надання будь-якої допомоги терористичним організаціям, що діють у східних областях України, в тому числі практику засилання російських збройних диверсійних груп на територію України», - йдеться в коментарі МЗС України.

Належна співпраця російської сторони в рамках існуючих договірно-правових інструментів та безпекових механізмів дозволила б зберегти життя як значній кількості громадян Російської Федерації, що незаконно перебувають на території України і беруть участь у терористичній діяльності, так і українським правоохоронцям, наголошують у Департаменті інформаційної політики Міністерство закордонних справ України.