REUTERS

Європейський Союз заявляє, що будь які односторонні військові дії з боку Росії стосовно України, під будь-яким приводом, розглядатимуться як грубе порушення міжнародного права.

Як передає власний кореспондент УНІАН з Брюсселя, про це йдеться у висновках стосовно України, які були ухвалені на позачерговому засіданні Ради ЄС з закордонних справ.

Читайте такожЄС вітає майбутні консультації президентів України, Росії та Єврокомісії

Відео дня

„ЄС все більш стурбований погіршенням кризи в Східній Україні та її гуманітарними наслідками для цивільного населення. Він нагадує про свою тверду підтримку суверенітету, територіальної цілісності, єдності та незалежності України. Будь-які односторонні військові дії з боку Російської Федерації по відношенню до України під будь-яким приводом, у тому числі гуманітарним, будуть розглядатися ЄС як грубе порушення міжнародного права”, - сказано у документі.

Тому для досягнення «швидких та відчутних результатів в деескалації та поліпшенні становища цивільного населення», ЄС закликає РФ «негайно покласти край будь-яким формам прикордонних ворожих дій, зокрема, поставкам зброї, військових радників, озброєних осіб в регіон конфлікту та вивести свої війська від кордону».

Читайте такожЄврокомісія нагадує РФ, що гуманітарний конвой не може без дозволу України перетнути кордон

ЄС упевнений, що терміново необхідно знайти політичне стійке рішення цієї кризи. «Рада закликає Російську Федерацію, Україну, США та ОБСЄ приєднатися до ЄС у вирішенні цього завдання. Для цього ЄС буде активно підтримувати будь-який формат зустрічі, яка буде сприяти створенню нового політичного імпульсу. У цьому контексті Рада підкреслює важливість реалізації мирного плану президента Порошенка”, - говориться у висновках.