Компанія "Нафтогаз України" має намір погасити борг за газ за рахунок кредиту від Deutsche Bank, проте висуває при цьому додаткові умови, повідомляє видання "Коммерсантъ".

За даними газети, про переговори з німецьким банком Газпромові в листуванні повідомив перший заступник голови НАК "Нафтогаз України" Ігор Діденко. Він ще 31 січня  повідомив, що заборгованість перед "Укргаз-Енерго" у розмірі 1040,5 млн. дол. може бути погашена через 6-8 тижнів після оформлення домовленостей з Deutsche Bank.

Проте при цьому Київ наполягає на закупівлях середньоазіатського газу у Газпрому без посередників і виступає за ціну 179,5 дол. за 1 тис. куб. м.

Відео дня

У російській компанії з такою пропозицією не згодні і наполягають, у разі прямих постачань, на ціні 314,7 дол. за 1 тис. куб. м. При цьому в Газпромі як і раніше заявляють про готовність припинити постачання Україні вже 12 лютого о 10:00 мск.

Джерела газети в Києві повідомляють, що українська сторона не налаштована  на компроміси і не має коштів для погашення боргу, а у разі відключення газу має намір піднімати газ із підземних сховищ. За оцінками експертів, цих ресурсів Україні вистачить на 2 місяці. Таким чином, уряд Юлії Тимошенко зможе затягнути конфлікт, не вдаючись до несанкціонованого відбору газу, призначеного для європейських партнерів Газпрому, робить висновок "Коммерсантъ".