Перейменування областей, виборча система та зменшення кількості депутатів:  Рада ухвалила порядок денний на четверту сесію

Верховна Рада України ухвалила постанову про порядок денний четвертої сесії дев'ятого скликання (№3050а).

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 243 народних депутата із 370, зареєстрованих в сесійній залі.

Цією постановою затверджується перелік законопроектів, підготовлених до розгляду на пленарних засіданнях, та законопроектів, які доручається підготувати і доопрацювати для розгляду на сесії.

Відео дня

Відповідні переліки займають 74 сторінки.

Читайте такожРазумков назвав три головні виклики для ВР на поточній сесії

Четверта сесія Ради: які законопроекти будуть розглядати депутати:

  • Серед законопроектів, зокрема проект закону про внесення змін до Конституції України (щодо скасування адвокатської монополії) (№1013), проект закону про внесення змін до статті 93 Конституції (щодо законодавчої ініціативи народу) (№1015), проект закону про внесення змін до статей 85 та 101 Конституції (щодо уповноважених Верховної Ради) (№106).
  • Також у цьому переліку законопроект про внесення змін до статті 81 Конституції (№1027) та проект закону про внесення зміни до статті 85 Конституції (щодо консультативних, дорадчих та інших допоміжних органів Верховної Ради) (№1028).
  • Крім того, планується розглянути на сесії проект закону про внесення змін до закону "Про Національне антикорупційне бюро України" щодо підстав звільнення директора НАБУ за корупційне або пов'язане з корупцією правопорушення (№2656).
  • У цьому переліку також проект про внесення зміни до закону "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях" (№2636).
  • Серед законопроектів, які доручається підготувати і доопрацювати для розгляду на сесії, зокрема, про внесення змін до статті 133 Конституції (щодо перейменування Кіровоградської області) (№0967), проект закону про внесення змін до статті 133 Конституції (щодо перейменування Дніпропетровської області) (№0968) та проект закону про внесення змін до статей 76 та 77 Конституції (щодо зменшення конституційного складу Верховної Ради та закріплення пропорційної виборчої системи) (№1017).
  • Також передбачено винести на розгляд парламенту проект закону про народовладдя через всеукраїнський референдум (№3612).
  • Серед іншого, у цьому переліку і проект постанови про невідкладні заходи для припинення бойових дій та відновлення миру, імплементації Мінських угод (№1120) та проект закону про створення та функціонування вільної економічної зони "Донбас" (№1093), а також про особливості управління окремими територіями Донецької та Луганської областей (№1099).
  • Також у постанові міститься перелік 212 законопроектів, які комітети ВР за висновками їх попереднього розгляду пропонують не включати до порядку денного четвертої сесії.
  • Крім того, у ній наводиться перелік 9 законопроектів, включених до порядку денного третьої сесії ВР, щодо яких надійшли заяви про їх відкликання.

Коли розпочалася четверта сесія Ради

Сьогодні, 1 вересня, відкрилась четверта сесія Верховної Ради дев'ятого скликання.

Спікер Дмитро Разумков підкреслив, що у засіданні ВР беруть участь члени Кабінету міністрів, керівники центральних органів виконавчої влади, судової гілки влади. Також присутні представники церков та релігійних організацій, глави дипломатичних представництв іноземних держав.