Засідання Ради 1 вересня - що розглядають, пряма трансляція / Фото УНІАН

Пройшла четверта сесія Ради 9-го скликання і пленарне засідання.

Згідно з порядком денним, депутати розглянули 1 вересня зміни щодо, зокрема, утворення військово-цивільних адміністрацій та утворення та ліквідації РДА у зв’язку з ліквідацією районів.

Читайте такожЕкс-прем'єр Гончарук знайшов собі нову роботу

Відео дня

Крім того, на розгляд винесли проекти Закону про держбюджет на 2020 рік (оздоровлення і відпочинок дітей, які потребують особливої уваги й підтримки), зміни до Податкового кодексу в частині звільнення від сплати туристичного збору внутрішньо переміщених осіб й проект Закону «Про Установу бізнес-омбудсмена в Україні».

У другому читанні розглянули, зокрема, зміни щодо обов’язку виконавця проводити індексацію розміру аліментів, визначеного судом у твердій грошовій сумі, а також зміни до Прикінцевих та перехідних положень «Про ринок електричної енергії» щодо постачання електричної енергії для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного житлового будинку».

Раніше Разумков казав, що стратегічним питанням на цій сесії буде питання держбюджету.

«Згідно із законодавством, він має надійти до Верховної Ради до 15 вересня. Верховна Рада готова до цього повністю, і профільний комітет, і всі інші комітети, які будуть долучені до цього процесу, готові працювати, вносити свої пропозиції та робити його краще», – сказав він у коментарі УНІАН 31 серпня.

Водночас у порядку денному не було зареєстровано змін до законодавства про НАБУ. Що УНІАН підтвердив сам спікер парламенту Дмитро Разумков.

«Станом на сьогодні жодних ініціатив щодо змін законодавства по НАБУ у зв'язку з рішенням Конституційного суду у Верховній Раді України поки що немає. Будуть такі ініціативи - обов'язково будемо розглядати», - зазначив він.

Відповідно до календарного плану роботи парламенту, 10 тижнів Верховна Рада працюватиме у режимі пленарних засідань, ще 7 тижнів народні депутати працюватимуть у комітетах, комісіях, фракціях (групах), а для роботи з виборцями відведено чотири тижні.

Неконституційне призначення Ситника. Що відомо

  • Ввечері 28 серпня Конституційний суд України визнав неконституційним призначення Артема Ситника директором НАБУ указом Петра Порошенка.
  • 29 серпня у відповідь НАБУ звинуватило суддів у політичному характері справи й зауважили, що рішення не означає автоматичного звільнення керівника.
  • Офіс президента, своєю чергою, заявив, що рішення КСУ стало результатом «спекулятивної кадрової практики» попередників. Також у Зеленського додали, що чекають «від виконувача обов’язків ефективної реалізації антикорупційної політики в період обрання нового керівника».
  • Провадження відкрили за конституційним поданням 51 депутата. Автори мотивували це нібито, зокрема, порушенням Порошенком  ч. 4 Конституції щодо заборони на узурпацію державної влади.