Зеленський зустрічається з Ердоганом в Туреччині: що можуть запропонувати Україні / фото ОПУ

Президент України Володимир Зеленський, який упродовж останніх днів перебуває з офіційними візитами за кордоном, після Словаччини попрямував до Туреччини на зустріч з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом. Зустріч лідерів відбувається напередодні завершення терміну дії "зерновій угоді" щодо розблокування українських чорноморськиї портів, у якій Анкара виступила посередником.

"Завершуємо насичений день у Туреччині. Переговори з Президентом Реджепом Таїпом Ердоганом. Координація позицій по "формулі миру", саміту НАТО, гарантіям безпеки та зерновій ініціативі. Відбудова України, оборонні контракти між нашими підприємствами", – написав президент у Twitter.

Оновлено (23:24): Зеленський заявив, що переговори з Ердоганом були "дуже важливими". 

Відео дня

"Безпека – і в нашому Чорноморському регіоні, і загалом в Європі. Вдячний за підтримку територіальної цілісності та суверенітету України. Формула миру. Захист наших країн, наших людей та наших інтересів. Увага саміту у Вільнюсі, що готується", - заявив глава держави в Telegram. 

За його словами, з турецьким колегою вони окремо планують обговорити захист і розвиток Чорноморської зернової ініціативи та подальші зусилля заради продовольчої безпеки. 

"Світ має бути захищений від будь-якого терору", - наголосив президент.

Турецька сторона повідомила про проведену зустріч, не розкриваючи деталі перемовин. 

Зустріч Зеленського з Ердоганом - що повідомлялося 

Напередодні Директорат з комунікацій адміністрації Президента Туреччини анонсував зустріч лідерів в Стамбулі з прес-конференцією за підсумками. Востаннє лідери бачилися віч-на-віч в серпні 2022 року, коли президент Туреччини приїжджав до України разом з генсеком ООН Антоніу Гутеррішем. Серпнева зустріч була першою зустріччу лідерів з моменту вторгнення російських окупантів до України. 

Турецьке видання Hürriyet перед візитом Зеленського до Туреччини повідомляло, що Ердоган на зустрічі пропонуватиме українському лідеру посередництво у врегулюванні війни. 

Крім цього, сторони, як Зеленський інформував днем раніше на прес-конференції в Чехії, мали обговорити питання обміну полоненими і допомогу Туреччини в цьому питанні. 

Вас також можуть зацікавити новини: