Ілюстрація REUTERS

Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності рекомендує депутатам підтримати у першому читанні законопроект №5877 про посилення відповідальності за незаконне будівництво. Таке рішення було ухвалено на засіданні комітету 6 жовтня.

Як повідомила народна депутатка, голова Координаційної ради з вирішення проблемних питань у містобудуванні Олена Шуляк, нові зміни прописані в рамках реформи містобудування і очищення ринку від корупції.

Зокрема, пропонується посилення відповідальності за самовільне зайняття земельної ділянки і самочинне будівництво. Це стосується і захоплення земель історико-культурного призначення, будівництва з порушенням цільового призначення ділянки тощо. 

Відео дня

У випадку, якщо таке будівництво створило небезпеку чи призвело до тяжких технологічних аварій або екологічних катастроф, загибелі або масового захворювання населення - автори законопроєкту пропонують карати позбавленням волі до 3-5 років.

"Ми внесли зміни в багато статей чинного законодавства та додали нову, 197-2 статтю. Вона передбачає кримінальну відповідальність за незаконне будівництво, у тому числі без ознак самовільного захоплення земельної ділянки, якщо такі дії призвели чи могли призвести до особливо тяжких наслідків. Відповідальність за самовільне захоплення земельних ділянок історико-культурного значення буде також посилена, що особливо актуально для сучасної України", - пояснила Шуляк.

У випадку незаконного будівництва пропонується також вводити тимчасовий арешт об’єктів, аби унеможливити їх використання. 

Документ, крім того, вдосконалює норми щодо відповідальності за підробку документів, печаток, штампів, бланків і внесення сфальшованих відомостей до електронної системи – такі дії пропонують карати позбавленням волі до 3 років або штрафом у 200 неоподатковуваних мінімумів.