Дипломати відреагували на ситуацію з КСУ / фото УНІАН

Посли країн "Великої сімки" (США, Велика Британія, Канада, Франція, Італія, Німеччина і Японія) на зустрічі з головою Верховної Ради України Дмитром Разумковим заявили про необхідність швидких дій для врегулювання кризи, викликаної рішенням Конституційного суду.

Про це повідомляється на офіційному Twitter-акаунті головування США у «Групі підтримки» послів G7 в Україні.

"Під час зустрічі з головою Верховної Ради Дмитром Разумковим посли країн G7 привітали зусилля прореформаторських сил, які об'єдналися для врегулювання ситуації, пов'язаної з Конституційним судом", - йдеться у заяві.

Відео дня

Читайте такожУ ПАРЄ закликали Україну відновити е-декларування

"Для врегулювання кризи потрібні швидкі дії, потім слід докласти спільних зусиль для подальшого зміцнення українських антикорупційних інституцій та створення судової системи, яка завоює довіру народу України", - наголосили посли.

Скандал з рішенням КСУ: що сталося

  • 27 жовтня Конституційний суд за поданням 47 народних депутатів ухвалив рішення, яким скасував статтю 366-1 Кримінального кодексу, що передбачає відповідальність за недостовірне декларування.
  • Також КС визнав неконституційними положення законів про перевірку е-декларацій чиновників і скасував повноваження НАЗК з перевірки декларацій та виявлення конфлікту інтересів.
  • 3 листопада ряд народних депутатів закликали 11 суддів Конституційного суду України, які підтримали рішення стосовно неконституційності деяких норм законодавства щодо е-декларування, подати у відставку.
  • Відповідну заяву зачитав на засіданні парламенту народний депутат Олександр Бакумов (фракція "Слуга народу"). Він зазначив, що її підписали багато депутатів. При цьому не уточнив, скільки саме.
  • Сьогодні, 4 листопада, зранку Давид Арахамія і ряд інших депутатів подали до Конституційного суду заяву із закликом до 11 суддів подати у відставку.
  • Звернення до КС підписали 226 депутатів.