Голова української делегації у ТКГ закликав Росію не блокувати переговорний процес / фото УНІАН

Голова української делегації у Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі Леонід Кравчук заявив, що Україна - незалежна держава, яка не дозволить диктувати їй будь-які умови.

Як повідомляє прес-служба Офісу президента, сьогодні відбулося чергове засідання ТКГ в режимі відеоконференції за участю делегацій України, Російської Федерації та за модераторства ОБСЄ.

Близько чотирьох годин тривало обговорення процедурних питань, що, однак, не дозволило одразу перейти до розгляду питань порядку денного засідання.

Відео дня

«Не блокувати переговорний процес і зосередитися на питаннях, у вирішенні яких зацікавлені громадяни України», - закликав Кравчук на початку засідання.

Читайте такожФокіна вигнали з ТКГ у річницю його звільнення з посади прем’єра

За його словами, «сторони мають працювати над реалізацією рішень глав держав «нормандського формату», досягнутих під час Паризького саміту, наближаючи мир, якого так прагнуть люди».

Кравчук, зокрема, наголосив, що українська делегація готова до конструктивної роботи над вирішенням питань, що входять до порядку денного діяльності ТКГ.

Він закликав не створювати «каменів спотикання», а «рухатися вперед, зосередившись на посиленні режиму припинення вогню, звільненні утримуваних сторонами осіб, розв’язанні проблем, у вирішенні яких зацікавлені прості люди».

Звертаючись до уповноваженого представника РФ Бориса Гризлова, Кравчук заявив: «Не висувайте нам ультиматумів. Ми не в СРСР і не під Кремлем. Україна - незалежна держава, яка не дозволить диктувати їй будь-які умови!».

Читайте такожКандидатуру Лубківського розглядають на посаду речника української делегації в ТКГ

Скандал навколо Фокіна: що відомо

  • 29 вересня Фокін на засіданні Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування заявив, що поки не бачив підтверджень того, що Росія веде війну проти України.
  • "Що стосується війни. Я не політик і зробити якесь визначення цього я не можу. Тому ніякого підтвердження, що там ведеться війна між Росією і Україною поки я не бачив", - сказав він.
  • Керівник Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що Фокін має піти зі складу ТКГ.
  • 30 вересня президент Зеленський вивів Фокіна зі складу делегації України у ТКГ та звільнив його від виконання обов'язків першого заступника голови делегації.
  • Фокін і раніше провокував скандали своїми заявами. В одному зі своїх нещодавніх інтерв'ю Вітольд Фокін заявив, що виступає за надання особливого статусу всій території Донецької та Луганської областей, а не тільки їх окупованій частині.