Ірина Венедіктова повідомила, що матеріали кримінального провадження щодо Іловайська буде розсекречено / gp.gov.ua

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова повідомила, що матеріали кримінального провадження щодо організації та проведення бойових дій в районі міста Іловайськ Донецької області будуть розсекречені.

Анонс розсекречення матеріалів справи Офіс генерального прокурора розмістив на своєму сайті.

Зазначається, що Венедіктова провела зустріч з рідними загиблих, полонених і безвісти зниклих українських військовослужбовців під час Іловайських подій у серпні 2014 року.

Відео дня

У заході також взяли участь, зокрема, представники Служби безпеки України, Міністерства оборони України та Генерального штабу Збройних сил, Міністерства у справах ветеранів України, Верховної Ради України та Офісу президента.

Учасники зустрічі обговорили стан досудового розслідування у кримінальному провадженні та результати проведених комісійних судових експертиз щодо трагічних подій.

Венедіктова зазначила, що прокуратура наразі робить кроки, спрямовані на забезпечення достатнього рівня публічності та відкритості результатів розслідування Іловайської трагедії.

"Нами прийнято рішення про необхідність розсекречення матеріалів кримінального провадження щодо організації та проведення бойових дій в районі міста Іловайська. Службою безпеки України вже скеровано відповідні клопотання про розсекречення документів до Генерального штабу ЗС України та інших органів для прийняття відповідних рішень. Наразі ми працюємо над удосконаленням офіційного веб-сайту Офісу генерального прокурора та маємо намір розмістити на ньому відповідний розділ, присвячений "Іловайським подіям", де кожен зможе в будь-який час отримати інформацію про хід та результати слідства, а також ознайомитися із фотокопіями розсекречених матеріалів. Суспільство має знати правду", - заявила вона.

Зауважується, що розслідування Іловайських подій триває за двома напрямами: організація вторгнення з боку Російської Федерації та віроломне вбивство українських військових, а також перевірка обставин можливого недбалого ставлення до військової служби військовими службовими особами з числа керівництва антитерористичною операцією.

Під час розслідування було допитано понад 900 потерпілих і свідків, вилучено, оглянуто та досліджено понад 1 тис. 600 бойових документів. Обсяг матеріалів кримінального провадження складає понад 300 томів, з яких понад 70 - із грифом обмеженого доступу.

На сьогодні у провадженні повідомлено про підозру першому заступнику начальника Генерального штабу ЗС РФ та колишньому начальнику Головного управління Генштабу ЗС РФ, який наразі є заступником міністра оборони РФ. Крім того, цього тижня до кримінальної відповідальності притягнуто ще двох російських генералів, яким повідомлено про підозру у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, веденні агресивної війни та порушенні законів і звичаїв війни, поєднаному з умисним вбивством. Вирішується питання щодо оголошення їх у розшук.

Начальник "Департаменту війни" Офісу генпрокурора Юрій Рудь повідомив, що наразі у провадженні проведено дві комісійні військові судові експертизи, до виконання яких залучено понад 20 провідних військових фахівців та експертів, а також понад 500 судово-медичних експертиз.

Також у зв’язку із необхідністю з’ясування детальних питань щодо відповідності керівним документам дій військових службових осіб під час планування і безпосереднього виходу з оточення підрозділів сил АТО і добровольчих батальйонів, а також інших питань призначено додаткову судову військову експертизу, яка наразі триває.

Матеріали щодо вчинення воєнних злочинів передано також до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду.

Під час цієї зустрічі учасники також обговорили проблемні питання пошуку тіл загиблих і зниклих безвісти, набуття статусу учасника бойових дій тими, хто потрапив у полон, а також інші аспекти соціального захисту потерпілих та їхніх сімей.