Рідні і близькі українських воїнів, які загинули на Донбасі, прийшли з пікетом під посольство РФ, а потім попрямували під будівлю Офісу президента  / фото УНІАН

Біля Офісу президента близько 150 матерів і дружин загиблих українських воїнів, колишні бійці добровольчих батальйонів беруть участь в акції проти бездіяльності влади у розслідуванні подій Іловайського та Дебальцевського котлів.

Як передає кореспондент УНІАН, учасники акції тримають портрети загиблих українських воїнів, державні прапори, червоно-чорні прапори і прапори батальйону "Донбас".

Матері та дружини загиблих воїнів вимагають від президента Володимира Зеленського зустрітись з ними.

Відео дня

Також вони вимагають, щоб у Верховній Раді депутати з пропрезидентської фракції "Слуга народу" увійшли до складу Тимчасової слідчої комісії, яка наразі створюється у парламенті, щодо розслідування подій в Іловайську, Дебальцевому, обставин втечі терориста Ігора Гіркіна зі Слов'янська та інших подій.

Читайте такожЄдиним фактором, що призвів до Іловайської трагедії, є військова агресія ЗС РФ - Офіс генпрокурора

Крім того, учасники акції вимагають розсекретити документи щодо подій в Іловайську, Дебальцевому і Слов'янську, які вже шостий рік мають гриф засекреченості, і закликають правоохоронні органи передати кримінальні справи щодо цих подій у суди.

Учасники акції заявили, що винними у загибелі українських бійців в Іловайську, Дебальцевому і Слов'янську є не тільки російські війська та їхні найманці, а й колишні українські високопосадовці. Зокрема, п'ятий президент Петро Порошенко, екс-начальник Генштабу Збройних сил Віктор Муженко, колишній міністр оборони Валерій Гелетей та інші.

Колишні добровольці наголошують, що не почули від влади, хто винний у великих втратах на фронті у перші роки війни, хоча знають їхні прізвища.

Вони закликають владу чітко назвати винних у діях, що призвели до оточення і масових розстрілів українських бійців в Іловайську і Дебальцевому.

"Щодо Іловайська усе просто - винна не міфічна загальна Росія, винні конкретні генерали, конкретний президент Путін, але ці люди досі не оголошені навіть у міжнародний розшук", - заявив колишній командир батальйону "Донбас" Семен Семенченко.

Він наголосив, що російських генералів, котрі віддавали команди розстрілювати українських воїнів у так званих "зелених коридорах" в Іловайську і Дебальцевому, треба затримати, передати Україні і судити.

Учасники акції наголошують, що винні мають бути покараними.

Перед тим, як матері та дружини загиблих українських військовослужбовців прийшли до Офісу президента, вони пікетували посольство Росії.

Іловайський котел: хронологія

  • Наприкінці серпня 2014 року після запеклих боїв бійці сил АТО потрапили в оточення під Іловайськом Донецької області. Російські військові обстріляли коридор, яким за домовленістю мали виходити українські бійці. За офіційними даними, навколо Іловайська і в самому місті загинули 366 українських бійців, близько 450 отримали поранення, 300 потрапили в полон. Разом з тим парламентська Тимчасова слідча комісія з розслідування Іловайської трагедії оцінювала загальні втрати українських військ у тисячу осіб.
  • Генпрокуратура 14 серпня 2017 року оприлюднила результати розслідування подій під Іловайськом у серпні 2014 року. Згідно з цими результатами, головним винуватцем Іловайської трагедії є військове командування РФ.
  • На початку грудня 2019 року Генеральна прокуратура України направила інформаційне повідомлення до Міжнародного кримінального суду щодо вчинення РФ військових злочинів під час боїв за Іловайськ та Дебальцеве.
  • 21 серпня 2020 року в Офісі генпрокурора заявили, що єдиним фактором, що призвів до трагічних подій під Іловайськом, є воєнна агресія Збройних сил РФ. Зазначається, що за результатами розслідування агресивної війни РФ проти України загалом на цей час притягнуто до кримінальної відповідальності за вчинення вказаних злочинів 110 осіб, у тому числі 68 громадян РФ, серед яких 21 високопосадовець. Вказаних осіб оголошено в розшук. Крім того, до суду скеровано 48 обвинувальних актів стосовно 51 особи, а вироками українських судів 35 осіб вже засуджено, в тому числі 13 громадян РФ, серед них троє військовослужбовці ЗС РФ.

Дебальцівський котел: хронологія

  • Під час бойових дій в районі Дебальцевого у період з 21 січня до 18 лютого 2015 року загинув 141 учасник АТО, 356 поранено, 150 взято в полон та 11 зникли безвісти.
  • За результатами досудового розслідування було повідомлено про підозру високопосадовцям збройних сил РФ за ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) та ч. 2 ст. 437 (участь у веденні агресивної війни) КК України. Вони безпосередньо здійснювали керівництво та координацію бойових дій проти сил АТО у цей період. Усіх зазначених російських військовослужбовців оголошено в розшук, судом надано дозволи на їх затримання. Максимальна санкція за цими статтями – довічне позбавлення волі.
  • У лютому поточного року в Офісі генпрокурора заявили, що продовжують встановлювати всіх осіб, причетних до трагедії біля Дебальцевого.