Леонід Кравчук вважає, що люди на окупованих територіях мають бачити перспективу / фото УНІАН

Люди, які живуть на тимчасово окупованому Донбасі, мають повірити, що під керівництвом України їм буде жити краще, тоді вони самі почнуть вимагати від Росії і її бойовиків припинення війни.

Про це в інтерв'ю Радіо Свобода заявив голова української делегації в Тристоронній контактній групі в Мінську, екс-президент України Леонід Кравчук.

"Якщо люди, які там живуть, будуть вимагати припинення війни… Вони зараз не вимагають припинення війни, тому що не бачать своєї перспективи, не бачать свого майбутнього. Їх обдурила кремлівська пропаганда. Вони бачать в Україні свого ворога. Ми повинні діяти таким чином, щоб люди повірили", - сказав Кравчук у відповідь на питання про те, як перемовини з людьми, які зараз живуть під російською окупацією, допоможуть встановити мир, якщо всі принципові рішення ухвалюються росіянами.

Відео дня

Читайте також"Якщо складуться відповідні умови": Кравчук розгляне доцільність поїздки на окупований Донбас

За його словами, люди на окупованих територіях мають бачити перспективу.

"Ну, наприклад: замість пустих розмов про статуси, про все інше ми пропонуємо ввести в цих областях стандарт вільної економічної зони. Якщо це буде прийнято, то люди одразу включаються в роботу, приходять інвестиції, відновлюються господарства, відновлюється зруйнований житловий фонд – люди повертаються і бачать перспективу. Сьогодні такої перспективи вони не бачать. Вони думають, що у них перспектива в Росії, але вони помиляються", - додав екс-президент України.

Також Кравчук зазначив, що мешканців Донбасу могли залякати і тепер вони не вірять, що Україна їх може захистити.

"Я не виключаю того, що вони бояться, що їх залякали. Але вони бояться, тому що не вірять, що Україна їх може захистити. Аби вони повірили, що Україна не буде їх переслідувати, що буде слухати їх і дослухатися до них, діяти в їхніх інтересах і всієї України, що це позиція, стратегія української влади. Я думаю, що вони поступово почнуть змінювати свою позицію", - сказав Кравчук.

Кравчук у ТКГ по Донбасу: довідка

  • 28 липня екс-президент Кучма вирішив припинити участь в роботі ТКГ з мирного врегулювання ситуації на Донбасі. Президент Зеленський зауважив, що він з повагою ставиться до рішення Кучми і подякував йому за роботу на чолі української делегації в ТКГ.
  • 29 липня Зеленський повідомив, що на посаду нового глави делегації України в ТКГ розглядаються кандидатури чинного першого заступника голови української делегації, віце-прем'єр-міністра України Олексія Резнікова, першого президента України Кравчука та ще кількох осіб.
  • 30 липня Зеленський призначив Кравчука головою української делегації в Тристоронній контактній групі у Мінську.