В "СН" хочуть розгялнути питання, які підтримали люди / фото УНІАН, Віктор Ковальчук

Питанням, які переважна кількість українці підтримала на всеукраїнському опитуванні "5 питань від президента", поступово "даватимуть хід".

Як заявив голова партії "Слуга народу" Олександр Корнієнко на прес-конференції 26 жовтня, першим Верховна Рада розгляне питання скорочення кількості народних депутатів, передає ТСН.

Читайте такожОБСЄ дорікнула Зеленському за опитування поряд із дільницями

Відео дня

"Якоїсь авральної історії, що зараз терміново по цих питаннях (ухвалять - ред.) п'ять законів і так далі - я не думаю, що це може бути. Але поступово ми обов'язково, так чи інакше, дамо хід всім цим питанням, які люди підтримали. Почнемо зі скорочення кількості народних депутатів. Я думаю, що це питання навіть можливо горизонту цієї сесії Верховної Ради, яка буде тривати до лютого", - сказав Корнієнко. 

За його словами, саме третє питання щодо скорочення кількості депутатів у Раді до 300 є "найпростішим кейсом". Відповідний законопроект нині готують до другого читання. 

"Не впевнений, що він пройшов комітет, це треба з'ясувати. Але це дуже швидко можна зробити. Далі питання до колег. Хто, зважаючи на цифру народної підтримки в 90%, як буде поводитися. Хто, попри 90% підтримки цієї ідеї в народі, буде якось намагатися ухилитися від голосування за цю ініціативу", - додав очільник "Слуги народу". 

Щодо другого питання опитування про створення вільної економічної зони на території Донецької та Луганської областей Корнієнко зазначив, що "зважаючи на масштаб підтримки, це питання потребує ще дискусії в суспільстві". 

Питання щодо підтримки права України на використання безпекових гарантій, визначених Будапештським меморандумом, для відновлення її державного суверенітету і територіальної цілісності Корнієнко прокоментував так: "Мені поки що важко сказати про законодавче забезпечення цього питання, але я думаю, що президент як наш головний дипломат, далі буде враховувати це в своїй діяльності".

Решта два питання - про підтримку ідеї довічного ув'язнення за корупцію та легалізацію в Україні медичного канабісу для зменшення болю у важких хворих - за словами Корнієнка, будуть надалі обговорюватися у фракції. 

Всеукраїнське опитування від Зеленського в день виборів 25 жовтня 

  • 25 жовтня, в Україні відбулися місцеві вибори. Одночасно з ними проводилось загальнонаціональне опитування, ініційоване президентом Володимиром Зеленським.
  • Кожному українцеві пропонували відповісти на п'ять запитань: чи підтримує він запровадження довічного ув'язнення за корупцію в особливо великих масштабах; чи підтримує створення на Донбасі вільної економічної зони; чи потрібно скоротити кількість депутатів у Верховній Раді до 300 осіб; чи підтримує легалізацію медичного канабісу для зменшення болю у тяжких хворих і чи потрібно Україні на міжнародному рівні порушити питання про використання гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом.
  • Голова партії “Слуга народу” Олександр Корнієнко 26 жовтня назвав компанію, яка проводила всеукраїнське опитування.