Міжнародний кримінальний суд Гааги видав ордер на арешт Путіна / фото REUTERS

В Офісі президента України відреагували на те, що Міжнародний кримінальний суд Гааги видав ордери на арешт президента РФ Володимира Путіна та уповноваженої з прав дитини РФ Марії Львової-Бєлової.

"Їх підозрюють у незаконному примусовому переміщенні українських дітей. Це означає, що вони можуть бути заарештовані на території країн, які ратифікували Римський статут", - зазначив голова ОПУ Андрій Єрмак.

Він нагадав, що Україна системно співпрацює з Міжнародним кримінальним судом:

Відео дня

"Також працює Координаційна рада України з питань захисту та безпеки дітей при Президентові України, завданням якої є припинення насильницької передачі чи депортації дітей з України до рф та повернення і возз'єднання сімей відповідно до інтересів дитини та до міжнародного права. У провадженнях, які розслідуються в Україні зафіксовано понад 16 тис. випадків примусової депортації дітей. Справжні цифри можуть бути кратно більшими. 308 дітей наразі вдалося повернути. Це досить важкий процес, але ми працюємо над цим".

Міжнародний кримінальний суд Гааги видав ордер на арешт Путіна

Увечері 17 березня стало відомо, що Друга палата досудового розгляду Міжнародного кримінального суду видала ордер на арешт Путіна у контексті ситуації в Україні.

Як зазначив генпрокурор України Андрій Костін, це означає, що за межами Росії Путін повинен бути заарештований і переданий до суду: "А світові лідери будуть тричі думати, перш ніж давати йому руку або сідати з ним за стіл переговорів".