Разумков: у ВР немає підтримки заяв Фокіна щодо Донбасу / фото УНІАН

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков зазначає, що в парламенті немає підтримки заяв першого заступника голови української делегації у Тристоронній контактній групі Вітольда Фокіна щодо Донбасу.

Читайте такожУ "Слузі народу" вимагають вивести Фокіна зі складу ТКГ після його заяви щодо Донбасу

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав в ефірі програми "Свобода слова" в понеділок увечері.

Відео дня

Відповідаючи на питання щодо нещодавніх висловлювань стосовно Донбасу голови української делегації у Тристоронній контактній групі Леоніда Кравчука та його першого Вітольда Фокіна, спікер висловив думку, що "кидатися такими висловлюваннями, щонайменше, небезпечно для держави".

"Якщо ми говоримо про позицію президента... Ми побачили позицію і Офісу президента, і керівника Офісу президента, що це особиста позиція Вітольда Фокіна. І я вважаю, що це абсолютно правильна заява, і вона відповідає, в першу чергу, інтересам держави", - сказав Разумков.

Говорячи про парламент, він наголосив: "Щодо представників парламенту, які працюють у Верховній Раді України, наших з вами колег, - я не бачив від жодного з них заяв, які б підтримували позицію Фокіна. І я задоволений, що цього не відбулося".

Читайте також"Реакцією задоволений": Фокін відповів на критику після заяви про особливий статус Донбасу

Скандальна заява Фокіна по Донбасу: що відбулося

  • Вітольд Фокін в інтерв’ю виданню "Страна" заявив, що виступає за надання особливого статусу всій території Донецької та Луганської областей, а не тільки їх окупованій частині. На його переконання, з обох сторін було скоєно багато злочинів, які повинні бути розслідуванні, а винні мають понести покарання. Також висловив готовність їхати на окуповану частину Донбасу для перемовин з бойовиками, якщо таке доручення дасть президент або парламент. За його словами, цю ідею підтримує й очільник української делегації в ТКГ Леонід Кравчук.
  • Керівник Офісу президента Андрій Єрмак наголосив, що висловлювання Фокіна щодо "особливого статусу" для всього Донбасу та амністії бойовиків не відображають офіційної позиції делегації України. За словами Єрмака, більшість позицій, які висловив Фокін, по суті, відображають положення перших і других Мінських домовленостей.
  • Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков зазначив, що заяви першого заступника голови української делегації у Тимчасовій контактній групі Вітольда Фокіна щодо "особливого статусу" для всього Донбасу і загальної амністії бойовиків не відповідають національним інтересам України та є провокативними.