фото: УНІАН

Юрист Андрій Портнов запропонував план розслідування аудіозаписів розмови екс-президента Петра Порошенка і колишнього віце-президента США Джо Байдена.

План Портнова щодо проведення слідчих дій містить майже 30 пунктів, повідомляється на його сайті.

"Аналіз відеоматеріалів та іншої інформації, оприлюдненої в ЗМІ свідчить про наявність в діях екс-президента Порошенка та інших осіб ознак злочинів, передбачених ст. 111 КК України (Державна зрада), ст. 206 КК України (Протидія законній господарській діяльності), ст. 231 КК України (Незаконне збирання або використання інформації, яка становить банківську таємницю), ст. 364 КК України (Зловживання владою та службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки), ст. 344 КК України (Втручання у діяльність державного діяча)", - зазначає екс-голова Адміністрації президента.

Портнов наголосив на необхідності проведення об'єктивного розслідування всіх відомих фактів щодо цієї справи.

Зокрема, план Портнова передбачає витребування у Офісу президента відомостей щодо сеансів розмов Байдена і Порошенка, вивчення документів і обставин голосування, що стосуються звільнення Віктора Шокіна з посади Генпрокурора.

Також план передбачає направлення запитів до Вашингтона щодо допиту посадових осіб США з приводу оприлюднених записів, отримання експериментальних зразків голосів осіб, що приймають участь у телефонних записах. Та проведення фоноскопічних експертиз на предмет відповідності голосів Порошенка, Байдена і Джона Керрі, а також відсутності монтажу.

Окрім цього, Портнов пропонує викликати на допит екс-голову НБУ Валерію Гонтарєву, колишніх прем'єрів Арсенія Яценюка і Володимира Гройсмана, народних депутатів та інших посадовців.

Нагадаємо, 19 травня народний депутат Андрій Деркач оприлюднив аудіозаписи розмов колишнього віце-президента США Джо Байдена, екс-глави Держдепу Джона Керрі та екс-президента України Петра Порошенка. В ході цих розмов від Порошенка вимагали забезпечити звільнення на той момент генерального прокурора Віктора Шокіна. Зокрема, на аудіоплівці від 3 грудня 2015 року зафіксовані голоси Керрі та Порошенка. 

«Хотів би закликати вас розглянути можливість вирішення проблеми заміни генерального прокурора Шокіна, оскільки він, на мій погляд, заблокував реформу очищення генпрокуратури», – сказав Керрі.

Наступний аудіозапис переговорів датований 22 березня 2016 року. На ній, за словами Деркача, голоси Байдена та Порошенка. Байден стверджує, що умовою для надання 1 мільярда доларів кредитних гарантій Україні є зміна генерального прокурора та уряду: «Якщо у вас буде новий уряд і новий генеральний прокурор, я буду готовий до публічного підписання зобов'язань на 1 мільярд доларів».