Нардеп Стефанишина дізналась про контакт із зараженим COVID-19 через 2 тижні / Фото скріншот

Народна депутатка від фракції "Голос" Ольга Стефанишина заявила, що контактувала із хворим на коронавірус, проте змогла про це дізнатися тільки через 14 днів. ЇЇ це обурило.

Про це вона розповіла в ефірі суспільно-політичного ток-шоу "Право на владу" на 1+1.

"Чому важливо відстежувати контактних? Як тільки стало відомо, що людина захворіла, потрібно одразу знати, з ким вона контактувала, з цими людьми зконтактувати, попросити їх бути на самоізоляції, зробити тест по можливості. Що було зі мною? На моєму прикладі. Я позавчора прийшла у Верховну Раду на роботу. Мені дзвонять і кажуть: "Доброго дня! Ви контактували з одним із колег у вашому комітеті - і ви є контактною особою по коронавірусу". Я кажу: "А коли я контактували? Можна мені якісь дані?". – розповіла нардепка.

Відео дня

Виявилось, що 3 червня вона разом із хворим на коронавірус були на комітеті спільному. 

"Але це я дізнаюсь через 14 днів після того, як стався контакт, хоча раніше набагато стало відомо, що людина хвора. Я кажу: "Добре, я прийшла на роботу вже. Що мені робити?" - "Якщо ви себе добре почуваєте, йдіть далі на роботу". А ми ж знаємо, що є і безсимптомне переживання цієї хвороби. Тобто, по суті, нічого не робиться для того, щоб відслідковувати тих людей, які можуть поширювати вірус. Ця катастрофа відбувається саме тому, що Міністерство охорони здоров'я, на превеликий жаль, поки не налагодило цю систему", – додала вона.

Читайте такожПродовження карантину та що буде зі ЗНО в Україні – сьогодні у "Право на владу" (наживо)

На що ведуча Наталія Мосейчук спитала, навіщо Стефанишина прийшла на ефір, якщо знає, що може бути хвора на коронавірус.

"Покажіть Верховну Раду. Подивіться на своїх колег - незамаскованих абсолютно. А це в тому числі приклад. Це приклад для людей. От вам люди бумерангом, будь ласка, те саме і повертають. Те саме ми бачимо в магазинах. Те саме ми бачимо скрізь у приміщеннях, де є скупчення людей. І це ж не те, що якась фракція принципово вдягає маски, а якась - ні. Ви через одного без масок, незалежно від фракції", – сказала Мосейчук.

"Я згодна абсолютно, що політики мають своїм прикладом показувати те, що потрібно робити. І коли ми бачимо фотографію президента України у кафе разом із санітарним лікарем, які п'ють каву у той час, коли всі ресторани закриті і кафе для людей, - це неправильно", – додала Ольга Стефанишина.

Тоді Віктор Ляшко запитав, чи вважає Ольга Стефанишина вдалою реформу первинної ланки медичної допомоги. Вона відповіла, що вважає її успішною.

"І друге запитання. Ви знаєте, хто, по реформі первинної ланки, має відстежувати поодинокі випадки інфекційних хвороб? Сімейний лікар, згідно реформи, яку ми провели у 2018-19 рр. Порядок надання первинної медичної допомоги чітко прописує: відстежування контактів і проведення епідрозслідування поодинокого випадку інфекційної хвороби - відповідальність сімейного лікаря, з яким підписали декларацію", – заявив Ляшко. 

Як повідомляв раніше УНІАН, уряд стурбований масовими порушеннями карантину після його послаблення.