За даними соцдосліджень під час пандемії COVID-19 понад 35% працівників перейшли на роботу з дому \ фото УНІАН

У зв'язку з карантинними обмеженнями у Верховній Раді запропонували удосконалити правове регулювання дистанційної та надомної праці.

Читайте такожРежим дистанційної роботи в умовах карантину. Що змінилося після рішення Верховної РадиЯк передає кореспондент УНІАН, в парламенті зареєстровано законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення правового регулювання дистанційної роботи» (реєстраційний номер 4051). Його розгляд ініціювали понад 30 народних депутатів

В пояснювальній записці до законопроекту сказано, що за даними соціологічних досліджень під час пандемії COVID-19 понад 35% працівників перейшли на роботу з дому. «В умовах стрімкої діджиталізації економіки відсутність норм права, які б надавали змогу роботодавцям та працівникам застосовувати можливості сучасних засобів комунікацій, ставлять під сумнів подальший динамічний розвиток трудових відносин та створюють загрозу життю та здоров’ю українських працівників, як наприклад у випадку з поширенням COVID-19», - йдеться в записці.

Відео дня

Що нового пропонують:

  • Законопроектом передбачається введення двох самостійних видів (форм) роботи - дистанційної та надомної;
  • обов’язкове укладення письмово трудового договору про дистанційну або надомну роботу.

Які права і обов'язки будуть у роботодавця:

  • Роботодавець при укладенні трудового договору про дистанційну або надомну роботу матиме право знати місце проживання або інше місце за вибором, де буде працювати співробітник (з метою належного оформлення працівника на дистанційну роботу).
  • Ознайомити працівника з правилами внутрішнього трудового розпорядку, колективним договором, локальними нормативними актами роботодавця, повідомленнями та іншими документами, з якими працівник має бути ознайомлений у письмовій формі, шляхом обміну електронними документам.
  • Забезпечити можливості працівника поєднувати дистанційну роботу з роботою у звичайному режимі на робочих місцях у приміщеннях чи на території роботодавця.
  • Організувати безпечну і комфортну роботу співробітника на дому.

Крім того, в законопроекті сказано, що дозволяти роботу віддалено можна тільки за умови, якщо у співробітника є необхідні навички і житлово-побутові умови. "Житлово-побутові умови обстежують представники роботодавця за участю профспілкового органу, а у деяких випадках - і представників санітарного та пожежного нагляду", - йдеться в законопроекті.

Тобто, якщо працівник висловив бажання працювати з дому, за новими правилами, до нього прийде представник відділу кадрів підприємства чи організації перевірити, як і де той будете працювати. Крім цього, робоче місце на дому повинно відповідати нормам безпеки.

Дистанційна робота в Україні:

  • Питання проможливість працювати дистанційно постало, коли в Україні було введено жорсткий карантин через пандемію коронавірусу.
  • В країні, а також у столиці був зупинений транспорт та метро, тому люди не мали змоги добратися на роботу.
  • Багато офісів і підприємств перевели своїх працівників на віддалену або надомну роботу.