Україна запровадила нові антиросійські санкції / фото REUTERS

Президент України Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 7 грудня 2023 року "Про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)" проти фізичних і юридичних осіб з Російської Федерації.

Про це йдеться в указі глави держави №813/2023 від 7 грудня. Обмежувальні заходи були запропоновані Службою безпеки України.

Зокрема, санкції запроваджено проти 185 фізичних осіб. Переважна більшість з них - це громадяни РФ. Але серед них ще є особи з подвійним чи множинним громадянством, у тому числі України. Також санкції запроваджено проти одного громадянина Узбекистану та одного громадянина Німеччини.

Відео дня

Під санкції потрапили генеральний директор "Ульянівський автомобільний завод" Аділь Ширінов, директор Луганського авіаремонтного заводу Олександр Варич, директор ТОВ "Аероскан" Алєксандр Стороженко, заступник прем'єр-міністра-міністр економіки Республіки Татарстан Мідхат Шагіахметов, президент групи компаній "Північно-Західна Лабораторія" Олексій Куневич (має громадянство України та РФ) та інші керівники підприємств і компаній, які залучені до підтримки розвитку спроможностей та задоволення потреб російської армії.

Крім того, у списку санкцій є особи, наближені до лідера Чечні Рамзана Кадирова.

Водночас, санкції запроваджено проти 181 юридичної особи. Переважна більшість з них мають російську реєстрацію, але й також окремі компанії мають реєстрацію а таких країнах як Узбекистан, Казахстан, Швейцарія, Латвія, Китай, Об'єднані Арабські Емірати, Молдова та Іран, а також в окупованому Криму.

Серед них є компанії військово-промислового комплексу, виробники різноманітного електронного обладнання та компонентів, виробники комп'ютерного обладнання, виробники гідравлічного обладнання, компанії з розвитку промисловості, компанії з металообробки, будівництва турбін та парогазових блоків, проектування, будівництва та відновлення літальних апаратів та інші.

Також визначено, що строк застосування обмежувальних заходів для одних осіб - 10 років, а для інших - 5 років.

Санкції передбачають блокування активів, повне припинення торговельних операцій, запобігання виведенню капіталів за межі України, припинення дії торговельних угод, спільних проектів та промислових програм у певних сферах, зокрема у сфері безпеки та оборони та інші заходи.

Санкції проти Росії - останні новини

Економічні санкції проти РФ з часом набирають сили, їхню дію починають відчувати пересічні росіяни. Майже після двох років повномасштабної війни наслідки західних санкцій у поєднанні зі зростаючими витратами нарешті починають завдавати незручності громадянам Росії.

1 грудня США ввели санкції проти трьох компаній та трьох нафтових танкерів, які перевозили російську нафту вище цінової межі в 60 доларів за барель. Санкції стосувалися двох компаній з ОАЕ та одної - з Ліберії.

Вас також можуть зацікавити новини: