Фото УНІАН, Олександр Кузьмін

Офіс президента відреагував на запровадженні Росією санкцій проти низки українських депутатів.

Коментар з’явився на офіційному сайті представництва президента.

Читайте такожРічниця "Мінських угод": США закликали РФ вивести зброю і військових з України

Відео дня

На думку ОП, подібні дії Кремля носять, найімовірніше, ситуативний спекулятивний характер у пропагандистських цілях – на тлі отруєння Навального й політичної кризи в Білорусі. Ці факти, вважають в Офісі, різко погіршують ставлення до самої РФ.

«Цілком можливо, що таким нехитрим чином, санкційно атакуючи окремих наших громадян, РФ намагається захищати свої ситуативні інтереси та зменшувати інформаційний вплив численних негативних чинників на громадську думку всередині країни», – припустили в ОП.

Проте якщо санкції стосуються принципових позицій щодо суверенності України й дотримання демократії, то по всіх цих позиціях ми абсолютно єдині, заявили у представництві Зеленського.

«Незалежно від партійної приналежності та політичних розбіжностей. І в такому разі рекомендуємо запроваджувати санкції відразу проти всіх наших парламентаріїв і навіть проти всіх наших громадян. З метою економії часу, необхідного для складання індивідуальних санкційних списків. Так буде чесно й справедливо», – йдеться у повідомленні.

Проте Офіс президента не виключив й маніпуляцій напередодні місцевих виборів в Україні та «підігрування певним політичним групам».

«На жаль для російської сторони, всі подібні маніпуляції ми прекрасно вміємо читати й вони абсолютно не впливають на наше внутрішнє політичне здоров'я», – наголосили в ОП.

Що сталось?

Ввечері 4 вересня стало відомо про запровадження санкцій проти низки українців. До чорного списку, зокрема, потрапив лідер гурту «Океан Ельзи» й лідер партії «Голосу» Святослав Вакарчук, а також п’ятий президент України та депутат Петро Порошенко.

Санкції Росії проти України

  • 1 листопада 2018 року уряд РФ ввів санкції стосовно 322 фізичних та 68 юридичних осіб України. У грудні того ж року тодішній прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв підписав постанову про розширення списку.
  • У постанові вказується, що вона спрямована "на протидію недружнім діям щодо російських громадян і юридичних осіб з боку України й на нормалізацію двосторонніх відносин".
  • 22 жовтня 2018 року президент Росії Володимир Путін підписав указ "Про застосування спеціальних економічних заходів у зв'язку з недружніми діями України щодо громадян і юридичних осіб Російської Федерації". Уряду РФ було доручено визначити переліки фізичних і юридичних осіб, щодо яких застосовуються санкції.