Комітет Ради підтримав законопроект Разумкова про е-декларування / фото УНІАН

Комітет Верховної Ради України з питань антикорупційної політики рекомендував парламенту ухвалити в цілому проект закону про відновлення дії окремих положень закону України "Про запобігання корупції" та Кримінального кодексу України (№4304).

Як передає кореспондент УНІАН, відповідне рішення було ухвалене на засіданні комітету.

Антикорупційний комітет є головним по цьому законопроекту.

Відео дня

Комітет рекомендував парламенту включити цей законопроект до порядку денної поточної сесії і ухвалив рішення, що він відповідає вимогам антикорупційного законодавства.

Крім того, члени комітету підтримали пропозицію надати парламенту рекомендацію ухвалити цей законопроект за основу і в цілому як закон.

Читайте такожЄвросоюз закликав Україну відновити е-декларування та роботу антикорупційних органів

Законопроект про відновлення е-декларування, скасованого КСУ

2 листопада у ВР було зареєстровано законопроект, яким пропонується відновити норми про е-декларування, які були скасовані Конституційним судом. Авторами проекту закону "Про відновлення дії окремих положень закону "Про запобігання корупції" та Кримінального кодексу України" (реєстраційний номер 4304) є голова Верховної Ради Дмитро Разумков та члени різних фракцій парламенту, зокрема, "ЄС", "Голос" та "Слуга народу".

В пояснювальній записці до документу сказано, що 27 жовтня Конституційним судом України ухвалено рішення № 13-р/2020, яким визнано неконституційними низку норм законодавства, яке стосується електронного декларування. У зв’язку з цим рішенням виникли суттєві законодавчі прогалини, зокрема, в частині регулювання діяльності Національного агентства з питань запобігання корупції та функціонування Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

"Такий стан антикорупційного законодавства не сприяє забезпеченню виконання Україною міжнародно-правових зобов’язань у сфері запобігання корупції", - йдеться в записці.

Читайте такожГолова КСУ не вважає е-декларування проблемою, яка може "сколихнути все суспільство"

Законопроектом передбачається внесення змін до закону "Про запобіганні корупції", якими пропонується відновити права НАЗК, зокрема, надати право одержувати в установленому законом порядку за письмовими запитами від державних органів, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, суб’єктів господарювання незалежно від форми власності та їхніх посадових осіб, громадян та їхніх об’єднань інформацію, у тому числі, з обмеженим доступом, необхідну для виконання покладених на нього завдань; мати безпосередній автоматизований доступ до інформаційно-телекомунікаційних і довідкових систем, реєстрів, банків даних, у тому числі, тих, що містять інформацію з обмеженим доступом, держателем (адміністратором) яких є державні органи або органи місцевого самоврядування, користуватися державними, у тому числі, урядовими, засобами зв’язку і комунікацій, мережами спеціального зв’язку та іншими технічними засобами; вести облік та оприлюднення декларацій; здійснювати їх контроль та перевірку; здійснювати моніторинг способу життя відносно суб’єктів на яких поширюється дія закону №1700.

При цьому, автори законопроекту пропонують доручити уряду розробити законопроект щодо особливостей правових та організаційних засад функціонування системи запобігання корупції щодо суддів, а також механізму притягнення їх до відповідальності, враховуючи правову позицію КСУ.