Суд зобов'язав поновити розслідування справ проти Порошенка / фото УНІАН

Печерський районний суд міста Києва зобов'язав Держбюро розслідувань відновити розслідування справи проти екс-президента Петра Порошенка щодо продажу "Кузні на Рибальському".

Відповідне рішення суду опублікувало видання "Страна".

Як говориться в документі, суд розглянув скаргу Андрія Портнова на постанову про закриття кримінальної справи.

Відео дня

Він вважає, що справа була закрита "необґрунтовано і передчасно, і з порушенням кримінально-процесуального законодавства". На думку Портнова, слідчий "не провів необхідний комплекс слідчих і процесуальних дій", а його висновки "не ґрунтувалися на всебічному, повному і об'єктивному дослідженні всіх обставин кримінального провадження".

Читайте такожДержбюро розслідувань повторно викликало Порошенка на допит - ЗМІ

За підсумками розгляду справи суддя задовольнив скаргу Портнова на закриття кримінального провадження проти Порошенка.

"З огляду на наведене, слідчий суддя приходить до висновку, що при закритті кримінального провадження слідчим не були дотримані положення вимог кримінального процесуального закону щодо всебічності, повноти та неупередженості дослідження всіх обставин, постанова про закриття не відповідає ст. 110 КПК України, а тому підлягає скасуванню з направленням кримінального провадження до слідчого відділу Державного бюро розслідувань для проведення досудового розслідування, під час якого слід визначити повний обсяг слідчих дій і після їх проведення прийняти законне та обґрунтоване рішення ", - сказано в рішенні Печерського райсуду.

фото strana.ua
фото strana.ua

Кримінальна справа проти Порошенка через "Кузню на Рибальському"

  • На початку липня керівник слідчої групи передав адвокатам п'ятого президента і нині народного депутата Петра Порошенка постанову про закриття кримінального провадження щодо можливих порушень при купівлі-продажу заводу "Кузня на Рибальському", в якому той фігурував.
  • У листопаді 2019 року Київський апеляційний суд зняв арешт з заводу "Кузня на Рибальському", який придбав Сергій Тігіпко, оскільки арешт за клопотанням ДБР, на думку суддів, був необґрунтованим.
  • У листопаді 2018 року компанія бізнесмена Сергія Тігіпка викупила частки заводу в Порошенка за $235,8 млн і Ігоря Кононенка за $64,2 млн. Пакет п'ятого президента включав 73,9% акцій, колишнього депутата - 20,1%.
  • АМКУ оштрафував компанію Тігіпко на 136 000 грн за порушення при купівлі заводу.
  • На території Кузні бізнесмен планував побудувати житловий масив і великий торгово-офісний центр. Для цього бізнесмен залучив $600 млн інвестицій.
  • "Завод Кузня на Рибальському" (раніше Ленінська Кузня) був створений в 1862 році. У 1995 році його придбав Петро Порошенко, бізнес-активами якого управляє фонд "Прайм Ессетс Капітал".